HomeEntrevistes“Hem invertit més de 8 milions d’euros en millorar la fàbrica d’Ercros...

“Hem invertit més de 8 milions d’euros en millorar la fàbrica d’Ercros a Tortosa”

Blanca Rius (Tortosa, 1986) és des del passat mes de desembre la directora de la fàbrica d’Ercros ubicada al polígon industrial del Baix Ebre. Llicenciada en Química per la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona es va incorporar a la fàbrica de Tortosa el 2012 com a tècnica del departament d’R+D i posteriorment, a partir de 2020, va exercir de cap d’assistència tècnica i desenvolupament de producte a la fàbrica que el grup industrial té a Cerdanyola del Vallès.

Pregunta: Què produïx Ercros a Tortosa?

Resposta: La fàbrica de Tortosa és un actor molt important en la producció mundial dels poliols pentaeritritol i dipentaeritritol. De fet, a Espanya ocupa el primer lloc del rànquing de fabricants d’estos dos productes; el segon a Europa; i el tercer al món.

P: Quin ús tenen estos compostos químics?

R: Estos poliols s’usen, principalment, per a fabricar resines i lubrificants sintètics, pintures, estabilitzants de PVC i tintes d’impressió. A Tortosa tenim dos plantes de producció de pentaeritritol i una de dipentaeritritol. L’evolució de la capacitat de producció d’estes plantes en els darrers anys ha sigut important, amb increments d’entre el 20 % i el 40 %, segons el producte, fet que ens ha permès augmentar de manera significativa la competitivitat de la nostra fàbrica.

P: Quins altres productes es fabriquen a Tortosa?

R: També fabriquem el formaldehid i el formiat sòdic. El formaldehid és un dels compostos orgànics bàsics més importants de la indústria química. La major part del formaldehid fabricat a Tortosa es fa servir per a la fabricació de pentaeritritol i dipentaeritritol, i la part restant es ven a clients que al seu torn l’utilitzen com a matèria primera per fabricar tensioactius, additius per a adobats, desinfectants, conservants de productes farmacèutics i molts altres productes. Ercros és el primer fabricant d’Espanya i el cinquè d’Europa d’este producte. Per la seua part, el formiat sòdic és un derivat de la fabricació de pentaeritritol i dipentaeritritol i s’utilitza per a adobar la pell i com a anticongelant a les pistes dels aeroports.

P: On es destina la producció?

R: La fàbrica de Tortosa exporta prop del 90 % de la seua producció a més de 50 països de tot el món.

P: Quines millores s’han implementat per a optimitzar els processos de producció?

R: Tots els processos productius de la divisió de química intermèdia, a la qual pertany la fàbrica de Tortosa, funcionen amb tecnologia pròpia, que ha estat desenvolupada pels departaments d’R+D i d’enginyeria de la divisió, que precisament es troben ubicats al recinte de la fàbrica. L’objectiu en matèria d’R+D és millorar les prestacions ambientals i tecnològiques dels productes que fabriquem, i fer més eficients els processos productius.

P: Pot concretar la inversió?

R: La inversió en millorar la fàbrica ha sigut molt significativa en els darrers anys. Només en el període 2020-2023, estem parlant de més de 8 milions d’euros, repartits en actuacions per a augmentar la capacitat productiva, descarbonitzar els processos i digitalitzar les operacions de tota la cadena de valor. Hauria de destacar aquí que, en els darrers anys, hem endegat importants projectes per a estalviar el consum d’energia a les diferents plantes productives de la divisió i per a diversificar la cartera de productes. L’esforç que hem dut a terme ens ha permès afegir dos noves famílies de resines al nostre portafolis, ErcrosGreen+ i ErcrosTech.

P: Quin és l’ús d’estes resines?

R: Les dos han sigut desenvolupades pel departament d’R+D en els darrers anys i donen solució a diferents requeriments del mercat. La família ErcrosGreen+ està formada per resines que s’empren en el sector de la construcció per a fabricar taulers de fusta que, al seu torn, es fan servir per a fer mobles, portes, etc. Estes resines tenen la particularitat de tindre unes emissions molt baixes, del mateix ordre de les que té la fusta natural, i estan dissenyades per a complir amb els estàndards que té este sector a la UE, EUA i Japó, que són els més estrictes del món. Per la seua banda, la família ErcrosTech està dissenyada per a aplicar-se en productes d’alt valor afegit relacionats amb els sectors de la fusta i els recobriments metàl·lics, entre d’altres.

P: Quin paper juga la innovació en la millora dels processos de producció de la fàbrica?

R: Com he dit abans, tots els processos productius de la divisió de química intermèdia funcionen amb tecnologia pròpia, desenvolupada i millorada pels nostres departaments d’R+D i d’enginyeria. En el sector on ens movem hi ha una gran competència, d’àmbit mundial. Per això és important que les empreses que hi participem puguem presentar elements de diferenciació que ens situen en la millor posició de cara als clients. Precisament, els elements diferenciadors que nosaltres oferim tenen molt a veure amb la innovació: la qualitat dels nostres productes i la capacitat de millora tecnològica. D’aquí el favorable reconeixement que tenim per part del mercat i del qual me’n sento molt orgullosa.

P: A la fàbrica de Tortosa s’ubica el departament d’R+D de la divisió de química intermèdia. Quin és el seu treball?

R: El departament d’R+D és un equip multidisciplinari que ajuda a aportar valor afegit a la companyia, sobretot en dos eixos principals: el desenvolupament de nous productes i processos; i la millora contínua dels productes i processos productius que ja tenim. Este equip de llicenciats, enginyers i auxiliars, integrat per unes 16 persones, prové majoritàriament del territori. Els projectes en els quals estan treballant estes persones es duen a terme de forma coordinada amb la direcció de la divisió i altres departaments de les fàbriques, com ara els equips de producció o els responsables comercials de cada línia de producte. És importantíssim tindre en compte les necessitats dels clients, l’evolució dels mercats i les novetats tecnològiques que sorgixen cada dia a l’hora d’aplicar la innovació.

P: Quina és la plantilla actual de la planta i quines són les previsions de creixement?

R: Ara mateix, la plantilla de la planta és de 117 persones, que es distribuïxen en les diferents àrees de la fàbrica: seguretat, medi ambient, qualitat, producció, manteniment, logística i compres, recursos humans, R+D i enginyeria. L’evolució de la plantilla dependrà totalment de la situació del mercat en els propers anys.

P: Ha parlat abans de descarbonització. Quins progressos ha fet Ercros a Tortosa amb este objectiu?

R: La descarbonització, junt amb la diversificació i la digitalització, és una de les tres potes del pla estratègic posat en marxa per Ercros, el Pla 3D, l’objectiu del qual és aconseguir la transformació sostenible de l’empresa. El pla es va iniciar el 2021 i està previst que acabe el 2029. En matèria de descarbonització i en el marc d’este pla, la nostra fàbrica ha desenvolupat projectes de millora de l’eficiència energètica mitjançant la reenginyeria de diversos processos de producció i el reaprofitament d’energies residuals i de matèries primeres.

P: S’han aconseguit els objectius ambientals fixats per a 2023?

R: Jo crec que sí. És cert que la descarbonització de l’activitat d’una fàbrica és un procés que no es fa d’un dia per l’altre, però podem dir que ja es van notant els efectes de les darreres actuacions posades en marxa. En este sentit, Ercros és molt transparent i cada any rendix comptes de la seua actuació responsable, també en l’àmbit ambiental. I ho fa a través de la informació que facilita en els informes d’abast públic que edita, informes que són sotmesos a l’opinió de reputades empreses d’auditoria independents, que verifiquen la certesa de les dades facilitades.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 11 = 12

Últimes notícies