HomeSocietatIdentifiquen una nova línia de probiòtics per tractar l'obesitat i la diabetis

Identifiquen una nova línia de probiòtics per tractar l’obesitat i la diabetis

L’estudi, liderat pel grup DIAMET, ha identificat una nova via terapèutica per al tractament de malalties inflamatòries i metabòliques, com l’obesitat o la diabetis tipus 2. En concret, la recerca indica que una nova línia de probiòtics aconseguiria disminuir els nivells de succinat a la sang, que les persones amb estes malalties tenen elevats, i revertir així la inflamació.

Segons els investigadors, s’ha demostrat per primera vegada que la microbiota intestinal és l’origen dels nivells augmentats de succinat en l’obesitat i la diabetis. També destaquen que és “crucial” investigar en este àmbit, ja que la incidència de l’obesitat a la població mundial s’ha triplicat els darrers 50 anys, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El succinat és un metabòlit amb múltiples funcions que produeixen de forma natural les cèl·lules del nostre organisme i els bacteris intestinals o microbiota. En malalties metabòliques i inflamatòries com l’obesitat i la diabetis, on hi ha una alteració de la microbiota intestinal, els nivells de producció d’este metabòlit es troben elevats, fet que està directament relacionat amb la inflamació característica en este tipus de pacients.

“En investigacions prèvies bàsicament mostràvem que estos pacients tenien més bacteris productors de succinat i menys bacteris dels que el consumeixen, però no havíem aconseguit provar una relació directa causal”, expliquen els investigadors de l’estudi. Així, mitjançant l’ús de models d’animals obesos lliures de microbiota, han demostrat per primer cop que la microbiota intestinal és l’origen dels nivells augmentats de succinat en estes malalties.

Esta nova línia de probiòtics es basa en l’ús de bacteris consumidors de succinat, que disminuirien la inflamació i, en conseqüència, millorarien els nivells glucèmics i la sensibilitat a la insulina, dos aspectes que es troben alterats en el cas de les persones amb diabetis”explica la coordinadora de la recerca, Sonia Fernández-Veledo. A més, aquests probiòtics també permeten monitorar la seua efectivitat en temps real. “Gràcies a este estudi, ara en coneixem el mecanisme d’acció, i, per altra banda, el resultat de l’activitat d’estos bacteris és fàcilment mesurable a la sang”, afegeix Isabel Huber, primera autora signant de l’article científic.

A partir d’ara, l’objectiu de l’equip de recerca és que estos probiòtics s’acaben comercialitzant i servisquen perquè les persones amb trastorns metabòlics i inflamatoris –com ara l’obesitat, la diabetis, la malaltia de Crohn o la del fetge gras no alcohòlic- puguen trobar una nova via, més efectiva, per al tractament.

L’estudi s’ha publicat a la “prestigiosa” revista Microbiome i ha estat liderat pel grup DIAMET, amb investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgi (IISPV)- CERCA, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 5 =

Últimes notícies