HomeSocietatIgualtat i Feminismes dona el tret de sortida a les formacions sobre...

Igualtat i Feminismes dona el tret de sortida a les formacions sobre productes menstruals reutilitzables als farmacèutics/ques

Més de 300 farmacèutics i farmacèutiques han assistit avui presencialment a la formació organitzada pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La jornada dona el tret de sortida a les formacions dirigides als equips de farmàcia de tot el territori català sobre drets sexuals i reproductius i més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables.

Les farmàcies seran les encarregades, durant el primer trimestre de 2024, de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya. Es tracta d’una mesura inèdita a escala internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones. “Es tracta d’una acció única al món que ens situa com a país capdavanter garantint el dret a l’accés igualitari als productes menstruals, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere”, ha fet valdre la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en l’arrencada de la seva intervenció.

Per la seva banda, durant la seva intervenció, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi Casas Sánchez, ha destacat que “amb aquest projecte d’equitat menstrual, tenim l’oportunitat d’arribar a altres àmbits i demostrar novament la capil·laritat i accessibilitat de la xarxa de farmàcies en termes d’utilitat, proximitat i confiança a la ciutadania”.

Aquesta jornada té l’objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones. Verge ha explicat que aquesta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables”.

A més, el president del CCFC ha remarcat que “és un projecte que engloba els valors i línies estratègiques que defensem des de la professió farmacèutica: la nostra vessant assistencial, com a primer punt d’accés de la població al sistema sanitari; la social, pel seu abast universal; la sostenible, fomentant l’ús de productes reutilitzables; i la digital, dissenyant tot el projecte lliure de papers”.

L’acte ha comptat amb la conducció de la psicòloga i sexòloga Elena Crespi Asensio, que ha resolt dubtes sobre els diferents productes menstruals reutilitzables i ha reflexionat sobre els tabús, mites i prejudicis sobre el cicle menstrual i sobre els productes menstruals reutilitzables. A més la companyia La Xixa ha presentat la peça teatral “ni una gota de tabús” per aprofundir sobre els dubtes més habituals que es generen al voltant d’aquests productes i que poden ser objecte de preguntes a les farmàcies.

Les pròximes setmanes es replicarà aquesta jornada presencial als Col·legis Farmacèutics de Lleida, Tarragona, Girona, a la ciutat de Tortosa, i es continuarà la formació en format en línia. Es preveu que es puguin arribar a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.

Equitat menstrual: Informació, accés i assessorament

Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (2023), la percepció majoritària de les persones que hi han participat és que no es parla prou sobre la menstruació. Per exemple, el 51% de les persones enquestades consideren que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, i el 43% pensen que caldria parlar-ne més a l’escola. En el cas de la perimenopausa i la menopausa (climateri), aquesta invisibilització és encara més acusada que amb la menstruació. El 71% de les dones opinen que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, un 56% consideren que tampoc se’n parla suficient en l’àmbit privat, i el 51% opinen el mateix pel que fa als centres de salut.

A més, els mites i creences encara vigents dificulten el coneixement del propi cos i, per tant, la possibilitat de tenir-ne una cura adequada i de viure aquestes etapes de manera positiva. Aquesta realitat condueix també a una manca de tractament dels símptomes físics i emocionals derivats del reajustament hormonal que es produeix durant el climateri.

En definitiva, la manca d’informació veraç sobre què és la menstruació o la menopausa, les discriminacions i els prejudicis entorn aquests processos, i la dificultat d’accés a productes menstruals adequats per a cada persona són vulneracions dels drets sexuals i reproductius. És clau, doncs, l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ que busca portar a totes les llars de Catalunya productes menstruals reutilitzables i informació de qualitat. “En un context internacional de qüestionament i retrocés dels drets sexuals i reproductius, des del Govern de Catalunya no només defensem aquests drets sinó que redoblem l’aposta introduint-ne de nous, com ara el dret a l’equitat menstrual” ha conclòs la consellera Verge fent referència a l’acció ‘La meva regla, les meves regles’. Disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital és imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.

Els i les professionals faran recomanacions davant de l’elecció dels mètodes de recollida del sagnat i faran l’acompanyament per orientar-les envers aquelles opcions que s’adaptin més a cada cas partint de les següents premisses: explicaran d’una manera senzilla quins són els productes menstruals disponibles que es reparteixen i que es poden escollir; acompanyaran en l’elecció del producte que més s’ajusta a les necessitats de cada persona i per últim obriran un espai on cada dona i persona menstruant senti que pot expressar-se i compartir les seves opinions, dubtes i inquietuds.

La meva regla, les meves regles

El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament.

Podran escollir un d’aquests tres productes: una copa menstrual, dues compreses de tela o unes calces menstruals en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats. Les persones que compleixin els criteris per accedir als productes, podran obtenir un codi QR, individual i intransferible, a través de l’espai web o l’aplicació per a mòbil de La Meva Salut i dirigir-se a la farmàcia per obtenir aquell producte de la seva preferència.

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

De fet, el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 va rebre ahir el premi Rezero després d’haver estat reconegut com una de les millors iniciatives anuals en Residu Zero per empreses, administracions públiques, entitats i comerços.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 84 = 90

Últimes notícies