HomeSocietatInici imminent de les obres d’extensió de la Via Verda de la...

Inici imminent de les obres d’extensió de la Via Verda de la Val de Zafán fins al Delta de l’Ebre

L’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán avança tal com estava previst. Durant les properes setmanes començaran les obres d’execució del projecte, que permetran que la infraestructura arribi finalment a la Ràpita i que, per tant, uneixi els dos parcs naturals de les Terres de l’Ebre: Els Ports i el Delta de l’Ebre. El projecte està liderat per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb els ajuntaments de Roquetes, Tortosa, Amposta i La Ràpita, i compta amb un pressupost total de 6,3 milions d’euros, finançats pels Fons de Recuperació Europeu Next Generation amb 5 milions d’euros.

Les institucions implicades en el projecte s’han trobat aquest dijous a Roquetes, en el punt on properament s’iniciaran les obres d’adequació i transformació de l’antic tram ferroviari, al llarg de més de 27,3 quilòmetres. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha encapçalat l’acte, que ha comptat també amb la participació de l’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia; de Tortosa, Jordi Jordan; d’Amposta, Adam Tomàs, i de la Ràpita, Javier Reverté, a més del subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago Castellà, i dels diputats Iris Castell, Enric Adell, Joan Castor, Meritxell Roigé i Xavier Royo, entre altres representants d’institucions i entitats ebrenques.

Foto: Cedida

Tots ells s’han mostrat satisfets amb aquesta iniciativa, que farà realitat un projecte llargament reivindicat, aportarà encara més valor turístic i paisatgístic a la Via Verda de la Val de Zafán amb gairebé 100 quilòmetres de trams ciclables i alhora contribuirà a consolidar les Terres de l’Ebre com una de les destinacions de turisme sostenible més importants del món.

La nova Via Verda es preveu que s’obri al públic l’abril del 2025, un cop s’executin les obres projectades. La major part del projecte de l’extensió de la Via Verda de Roquetes a la Ràpita passa per antics traçats ferroviaris en desús o paral·lela a camins ja existents, però en alguns punts és necessari projectar-ne de nous o recuperar l’antic traçat, fet que fa necessària la tramitació d’un Pla especial urbanístic. Per aquest motiu, el projecte s’ha dividit en dues fases diferenciades però que es desenvoluparan de manera paral·lela.

Foto: Cedida

La primera fase, amb un pressupost de 3,9 milions d’euros, inclou la construcció de dos nous trams ciclables entre Roquetes i la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12. A hores d’ara ja s’han expropiats els terrenys necessaris i els treballs es preveu que comencin en dues setmanes, un cop ja s’ha formalitzat l’encàrrec de l’execució de les obres a Tragsa com a mitjà propi. D’altra banda, la segona fase del projecte, la que inclou la construcció de nous trams, està ara mateix en fase de redacció, i comptarà amb un pressupost aproximat de 2,4 milions d’euros.

Durant l’acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que l’extensió de la Via Verda de la Val de Zafán “és un d’aquells projectes que sumen, perquè estan pensats en global, en el bé comú, i tenen com a punt de partida la cooperació, la col·laboració i el diàleg entre institucions”. A més, ha ressaltat l’impacte positiu que tindrà en les persones perquè és un projecte que abasta àmbits tant diversos com el turisme, la mobilitat sostenible o l’economia, entre d’altres. D’altra banda, la diputada delegada de l’Àrea d’Infraestructura del Territori, Iris Castell, ha detallat les particularitats de les obres i ha destacat que “en aquesta primera fase es faran actuacions importants per a la millora de l’accessibilitat i l’eliminació de barreres físiques” i també ha explicat que es faran actuacions de pacificació del transit i senyalització als creuaments amb vials i carreteres, entre d’altres. Finalment, l’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, en representació de tots els alcaldes implicats en aquest projecte, ha agraït a la Diputació la seva tasca perquè ha assegurat que “aquesta és una inversió necessària per al territori, que hi aportarà infinitat de beneficis, amb més turisme sostenible i impacte econòmic en cadascun dels pobles per on passa”.

Projecte seleccionat pel Fons de Recuperació Europeu, NextGeneration

El projecte d’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán va ser un dels projectes seleccionats per a obtenir finançament del Fons de Recuperació Europeu del 2022, els Next Generation. A la convocatòria s’hi van presentar un total de 25 projectes de la demarcació de Tarragona, dels quals 5 van entrar a formar part dels plans de sostenibilitat turística 2021-2023 del Ministerio de Comercio y Turismo. La Diputació de Tarragona, com a beneficiària de la subvenció, és l’entitat executora d’aquest projecte, tal com s’estableix en el conveni que va signar amb els ajuntaments implicats el juny del 2022.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 16

Últimes notícies