Ja en parlarem

Durant els últims anys hem vist com molts comerços i locals de la ciutat han tancat portes, sobretot al carrer Sant Blai, que abans era el carrer comercial per excel·lència. Hi ha múltiples factors que ho han provocat i, per tant, no hi ha una única fórmula magistral que pugui posar-hi solució; però hem de procurar posar en marxa tots els instruments que tinguem al nostre abast per capgirar la situació i treballar, des del sector públic i el privat, en la mateixa direcció.

21Un dels punts febles de la ciutat que no afavoreix les compres i l’activitat en general és la dificultat d’aparcament, especialment al centre. Això ha estat assenyalat com una problemàtica que desincentiva l’activitat en detriment del comerç, la restauració, l’oci i la cultura, tant per part dels ciutadans, com per als visitants d’altres poblacions, comerciants i consumidors. S’hi ha treballat, creant aparcaments dissuasius i posant en marxa altres mesures per alleugerir el problema, però el fet és que encara persisteix, i per tant significa que encara hem de fer-hi més.

Volem una ciutat sostenible, amb més zones de vianants i un bon sistema de transport públic que disminueixi l’ús del vehicle privat i acabi amb el problema de l’aparcament, però la realitat és que encara no hem arribat a aquest punt i, sobretot, els visitants d’altres poblacions de les Terres de l’Ebre no tenen la possibilitat de visitar la ciutat en un transport públic fiable i sostenible. Per això entenem que hem d’intentar incidir, afavorir i atreure activitat amb tots els mitjans disponibles.

Per això, Movem Tortosa vam defensar a l’últim ple municipal una moció en què demanàvem introduir bonificacions en forma de reducció de tarifes per a l’aparcament de la plaça Alfons XII, atesa la seua ubicació estratègica i amb l’objectiu que fos utilitzat com a instrument per incrementar la capacitat d’atracció de la ciutat, i que se sumaria a totes les altres iniciatives que ja s’han emprès en aquest sentit.

L’aparcament de la plaça d’Alfons XII serà remodelat per l’Ajuntament entre el 2022 i 2023. Un cop enllestit el projecte, es pretenen licitar-ne les obres, que aniran lligades a l’explotació de l’aparcament soterrat de la plaça, i serà la mateixa empresa la que n’assumeixi les obres, al mateix temps que serà l’adjudicatària de l’aparcament. Per això vam considerar oportú portar a debat, ara, aquests canvis tarifaris, i així poder-los incloure al plec de condicions.

Tot i això, la nostra proposta va ser rebutjada pel govern sociovergent perquè “ara no toca parlar d’això”. Ho esperàvem per part de la senyora Roigé, que fins ara mai ha aprovat una proposta de ciutat proposada per Movem Tortosa, encara que sigui positiva per al municipi; però costa comprendre les raons del senyor Roig, que fa un temps va presentar una moció similar. El que veiem, sobretot últimament, és que el PSC tortosí ha perdut personalitat política pròpia i s’ha difuminat amb la dreta tortosina.

Aquesta proposta és només un gest que pretenia ajudar el petit comerç tortosí, aprofitant una de les eines que ja tenim, i treballar conjuntament amb les associacions de comerciants per definir com havien de ser aquestes bonificacions, que poden anar des de 30 minuts gratis per fer compres i gestions o fins i tot oferir vals descompte de l’aparcament als seus clients. Hi ha moltes fórmules aplicables que poden contribuir a incentivar l’activitat i el comerç al centre i de fet, això ja s’està fent en ciutats properes, com Reus o Tarragona, i amb una bona acollida per part de comerciants, ciutadans i visitants. L’única indicació concreta de la proposta estava centrada a bonificar els vehicles elèctrics per tal d’afavorir-los davant el canvi climàtic, la resta quedava oberta al debat i el consens.

Però a Tortosa hem d’esperar, “encara no toca, ja en parlarem”. Esperem que, com moltes altres mocions de Movem Tortosa rebutjades per l’equip de govern, es tiri endavant en un futur, perquè és positiu per a la ciutat.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies