HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catJoan Panisello, el Grifonet 2020

Joan Panisello, el Grifonet 2020

“Lo grifonet” és la llavor per esclatar que ha d’esdevindre la futura mostra de l’olivera, l’arbre més representatiu de la nostra terra i imatge viva del paisatge mediterrani. Representa a la vegada les arrels del fet cultural nostrat, de la llengua autòctona mil·lenària tostemps en flama, d’una cultura ancestral que demostra estar arreladíssima al nostre tarannà, la qual es transmet generacions rere generacions. L’Òmnium Cultural ilercavó va instaurar un guardó amb aquest nom el 2011 per tal de reconèixer i d’homenatjar la feina de formigueta extraordinària realitzada per ciutadans de la nostra Ilercavònia, que ens serveixen d’espill a seguir per la seua trajectòria impecable i per la qualitat del producte que han aconseguit exterioritzar.

El lingüista tortosí Joan Salvador Beltran i Cavaller (1933-2020), que ens acaba de deixar malauradament, el músic ampostí Octavi Ruiz, l’escriptor i professor faldut Manel Ollé, l’investigador literari resident a La Codonyera Artur Quintana, la poeta tortosina Zoraida Burgos, la infermera i activista valenciana-roquetenca Lola Santacatalina, l’activista ebrenc Manolo Tomàs, van ser nomenats “grifonets” per a honor de totes i de tots en anys anteriors. Hem de fer un incís per fer esment d’un “grifonet” molt especial: Jordi Cuixart, empresari i home de cultura catalana, president d’Òmnium, encara segrestat per l’estat en un dels fets més vergonyosos de l’Europa Occidental d’aquesta centúria.

Enguany el “grifonet” ha recaigut en la figura de Joan Panisello i Chavarria. Ens trobem davant d’un personatge molt popular, que xerra pels colzes, que ha esdevingut a base de treball incansable un dels artistes ebrencs més internacionals del moment, conjuntament amb el seu bon amic, el pintor tortosí Jaume Rocamora. No descobrim la sopa d’all si diem que l’artista jesusenc destaca per l’excel·lència i l’originalitat en la seua obra. D’una manera molt especial hem de destacar el colorisme, ja que la seua gran passió ha estat el treball de milers de tonalitats en una amalgama de colors. A més, el treball de la fusta combinat amb la seua habilitat com a “fanguista” (si existís esta paraula) ha donat forma a una obra singular de gran categoria, amb un segell propi que l’honora. De fet, va ser nomenat membre de ple dret l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, afincada a la població francòfona de Ginebra, a Suïssa, ciutat amb un nodrit accent d’ebrencs. Amb aquest nomenament es coronava com un dels grans entre els grans, fet que l’encoratjava a continuar innovant i mantenint la seua ferma activitat envers la plasmació de peces originals amb mestria. Ha tingut la possibilitat de poder exposar arreu del món, tot i que hem de fer un incís per destacar molt especialment la seua relació professional íntima amb Andorra i amb Romania, on ha rebut les màximes distincions. En aquest darrer país ha estat objecte de notables reconeixements de caire llibresc, ja que el seu nom ha aparegut en un gran nombre de números especials de revistes acadèmiques així com en il·lustracions literàries.

Joan és també l’espill de persona compromesa en les nostres lluites col·lectives. Militant a ultrança de l’activisme antitransvasista i independentista, amb la seua càmera ha retratat centenars de manifestacions massives en reivindicació del riu Ebre i la seua conca, i de la llibertat del nostre país, a la vegada de denúncia de la repressió sistemàtica del govern espanyol contra els líders independentistes, fet que li causa gran tristesa.

De formació bàsicament autodidacta, tot i que nodrit en alguns cursos de renom, professor històric de l’actual Dertosa, hi va poder tirar endavant l’aula de ceràmica de la qual va saber esprémer els màxims fruits.En una visita al seu taller personal, et pots inundar d’immensitat: combinació de natura i hortalisses, forn a mesura i immaculat ordre expositari, tota mena de formes i colorisme en estat més viu. Vaig poder gaudir de les seues experiències vitals en la redacció de la seua biografia l’any 2014, publicada per Onada, tot un honor vincular-me per sempre a un artista incombustible caracteritzat per l’excel·lència en la seua obra. Un merescut grifonet que passa a formar part d’una gran llista que ens enlaira com a ciutadans de les comarques centrals dels Països Catalans.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies