HomeSocietatJordi Bertomeu llegix el testimoni esfereïdor d’una víctima d’abusos en el pregó...

Jordi Bertomeu llegix el testimoni esfereïdor d’una víctima d’abusos en el pregó de Setmana Santa

Ara fa un any, desenes de bisbes xilens van dimitir per haver encobert abusos sexuals, perseguits de forma exemplar pel capellà tortosí Jordi Bertomeu, nomenat arran de la seua investigació prelat d’honor del papa Francesc.

La investigació tenia com a epicentre la ciutat d’Osorno i el bisbe Juan Barros. Celia Angelica és una dona d’Osorno, que entre els 9 i els 27 anys va patir abusos i violacions, no pas específicament de pastors eclesiàstics sinó de familiars, de professors de l’escola, etcètera. El seu testimoni resulta esfereïdor, cru i d’allò més impactant i està detallat en una carta que va fer arribar a Bertomeu durant una visita en què el tortosí va tornar a Osorno a demanar perdó en nom del papa perquè el sant pare no havia fet cas en primera instància de les denúncies contra Barros i companyia. Jordi Bertomeu va decidir incloure este testimoni excepcional en el pregó de la Setmana Santa a Tortosa, en què va llegir textualment tota la carta, que ell recorda que va trigar set mesos a atendre perquè acumula molta documentació en les seues investigacions contra la pedofília com a oficial de la Secció Disciplinar de la Congregació per a la Doctrina de la Fe.

En la carta, Celia Angelica explica amb detall que amb 13 anys va ser violada i colpejada brutalment per cinc homes, dos dels quals eren professors del col·legi on anava a estudiar, fins a perdre la consciència. “Quan em vaig despertar el meu cor bategava damunt d’aquell llit, però ja res era innocent en mi”, expressa. A partir d’aleshores, relatava per escrit a Bertomeu, “la vergonya es va apoderar” d’ella i va caure en la tracta de persones i va fer de prostituta amb el convenciment que “només havia nascut per a allò”. Va continuar patint violacions i abusos fins que amb 27 anys, quan només pensava a suïcidar-se, va rebre una invitació a la catequesi. “Em va canviar la vida”, assegura Angelica. “Esta carta és per a mi un tresor, un regal immerescut que em recorda que el cor de la meua fe cristiana és Crist entrant en la nostra història embogida pel pecat, transformada per sempre per la seua obediència al pare”, va lligar Bertomeu el relat de la dona d’Osorno, a qui es va referir com un dels milers de “crucificats del nostre segle”, amb el sentit de la Setmana Santa. “A l’església he trobat l’amor més bonic del món”, concloïa Angelica a la missiva.

Fuet dels abusadors

Molt més enllà de la moralina catòlica, el gest públic de Bertomeu el consolida com a fuet dels abusadors, com s’hi referia recentment un reportatge d’El País en què Juan Carlos Cruz, una de les víctimes del cas Barros a Xile, parlava d’esta manera del també vicari judicial del Bisbat de Tortosa: “És la persona que tots els capellans haurien de tenir com a referent. És un home que entén perfectament la problemàtica i sap com tractar-la, no només des del punt de vista canònic sinó també espiritual i humà. He batallat durant vuit anys amb autoritats eclesiàstiques i conec les seues tàctiques. Però estos hòmens [Bertomeu i l’arquebisbe de Malta Charles Scicluna] volien ajudar. Si l’església tingués més bertomeus, els que remen en contra ho tindrien més complicat”. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

42 + = 46

Últimes notícies