HomeEntrevistesJordi Jordan · “Volem respectar la tradició però a la vegada obrir...

Jordi Jordan · “Volem respectar la tradició però a la vegada obrir les Festes de la Cinta al segle XXI”

Entrevista a Jordi Jordan, alcalde de Tortosa.

 

Seran les primeres festes de la Cinta que viurà com a alcalde de Tortosa.

Doncs sí. La veritat és que em fa molta il·lusió i molta alegria, és un honor viure la festa major així. L’he viscut com qualsevol tortosí, des de molts àmbits: com a xiquet, de jove, com a cap de penya molts anys… També com a president dels Amics dels Castells, com a regidor i ara com a alcalde, i, francament, les estic esperant en moltes ganes i molta il·lusió.

Entrant ja en matèria, una de les principals novetats que notaran els tortosins i tortosines és que s’amplien els dies de festa major.

Si, enguany i amb la disponibilitat pressupostària de què disposàvem, hem apostat per ampliar les festes un dia més, atenent així una demanda que ens havien fet diversos col·lectius. Arrencar la festa en dimecres i acabar-la dilluns ens ha donat joc per poder sumar més dies de la Cinta, i ara veurem si els propers anys podem allargar-ho més. De moment, estes festes serviran per veure la resposta de la ciutadania davant l’ampliació del calendari d’actes.

Alguns d’estos actes es descentralitzen i es desplacen als barris. Per què este canvi?

Volem que les festes arriben a tota la ciutat, a totes les persones de Tortosa i, per tant, tindrem actes a gairebé tots els barris. A la ciutat hi conviuen fins a 95 nacionalitats diferents, per tant cal tenir present la diversitat dels veïns i veïnes de Tortosa, i això passa també per portar la festa a diferents punts de la ciutat. Així fomentem que puga participar tota la ciutadania, que és el que ha de passar durant una festa major: que la puga gaudir tota la població.

Quan parla d’apropar la festa a les persones, n’hi haurà dos concretament que la podran gaudir fins i tot des del balcó de l’Ajuntament…

Sí, també volem que el balcó del consistori siga un espai obert a la ciutadania. La plaça de l’Ajuntament tindrà protagonisme en dos actes molt destacats, com són l’encesa del Correfoc, el divendres -dia 1- i la Diada Castellera el dissabte -dia 2-. Per això farem un concurs a través de la freqüència de Ràdio Tortosa perquè entre tots aquells que hi participen, s’escullen a dos persones que podran veure el Correfoc i la Diada Castellera des del mateix balcó de l’Ajuntament, com a símbol d’obertura del consistori a tota la població.

Durant la festa del Renaixement van incorporar mesures per fer alguns actes més inclusius per a determinats col·lectius. Repetixen amb les festes de la Cinta?

Sí. Tal com vam iniciar al Renaixement, farem ara també estes petites actuacions, com és incorporar una fila 0 en diferents actes destinats a persones en mobilitat reduïda, i fer una traducció simultània al llenguatge de signes dels parlaments i discursos. A més este any hem acordat que les atraccions del parc de la fira, de set a vuit de la tarda, estiguen en silenci per a persones que patixen hipersensibilitat auditiva. Era una demanda que teníem d’algunes associacions i hem volgut donar-li resposta.

El tret de sortida a les festes ha estat amb la proclamació de la Reina i la Reina infantil i la lectura del pregó a càrrec este any del músic Xavier Bertomeu. Per què s’ha optat per la figura de Bertomeu?

Perquè un dels principals eixos que volem treballar com a govern és la cultura. Amb la cultura transformem societats, generem oportunitats i fomentem el desenvolupament econòmic, per això hem escollit a Xavier Bertomeu per ser el pregoner, una persona que ha treballat molt per fomentar la cultura a la ciutat. Ho hem vist amb la passada edició de la Mostra de Jazz, que ha complert el seu trentè aniversari, però també amb festivals com l’Ebre Terra de Vent, i altres iniciatives que han servit per a potenciar la vida cultural i musical a la ciutat.

Parlàvem de la proclamació de la Reina i la Reina infantil, i alguns municipis estan optant per reformular el paper que juguen les pubilles a les festes majors. Quina és la voluntat del govern en este tema?

Precisament és una de les qüestions que treballarem, però per estes festes no hem tingut temps. Volem mantenir la tradició de les pubilles, però entenem que cal modernitzar–la, obrir-la als nous temps i incorporar més perspectiva de gènere, en la mateixa línia que moltes poblacions del territori han començat a implementar ja a les seues festes majors.

Un altre dels ingredients clau de la Cinta són els concerts i l’apartat musical de la festa. Este any es manté el format de grups catalans i locals.

Sí, enguany des del govern hem continuat amb esta aposta per grups destacats dintre del panorama musical català, com són The Tyets, Porto Bello i Dr. Prats. A la vegada també podrem escoltar música d’arrel i tradicional, reggae, pop-rock, orquestres… He de dir que bona part de la programació musical la formen grups que ja estaven emparaulats, però a partir dels propers anys volem obrir el ventall en l’apartat musical i millorar la diversitat de bandes, grups i propostes del programa de festes.

En resum, quins són els eixos clau que volen potenciar en estes festes i també en propers anys?

Que siguen unes festes més obertes, que arriben al conjunt dels barris, que hi haja més diversitat musical i apostar per coses que no s’havien fet fins ara, com per exemple reforçar el circuit de penyes. Hi ha més de 1.200 penyistes repartits entre una seixantena de colles i això s’ha de posar en valor, els joves volen participar de la festa i els hem de donar oportunitats perquè així siga. En definitiva, programar unes festes que puguen ser viscudes per tothom, respectant la tradició però obrint-les també al segle XXI.

Fora ja de l’àmbit de Festes de la Cinta, este setembre es complixen gairebé tres mesos de mandat. Quines seran les prioritats per al nou curs polític que aviat comença?

Estem treballant en un pla de xoc per a la millora de la via pública, era un dels nostres compromisos, i crec que la ciutadania pot veure com s’ha intensificat l’acció en este àmbit. Una de les nostres prioritats a banda de les grans obres, és fer una actuació contundent per a la millora de la via pública a tots els barris de la ciutat. Per altra banda, i com a nou govern després de 16 anys, estem treballant en un nou Pla d’Acció Municipal, per a fixar els eixos amb els quals treballarem els propers anys. En especial, volem millorar els serveis públics de la ciutat i el seu manteniment, tot el que fa referència a la rehabilitació del patrimoni històric, que ha de ser una punta de llança a Tortosa, i potenciar la dinamització econòmica de la ciutat.

 

El manteniment dels equipaments públics ha estat protagonista recentment de l’actualitat política de Tortosa, després que apareguessen deficiències en les instal·lacions del WIN. Com estan avançant els treballs?

De moment bé. Després de la sorpresa que ens hem emportat amb els desperfectes i deficiències del complex esportiu WIN, ara estem revisant la resta dels equipaments municipals. Amb el WIN estem parlant d’una instal·lació molt nova, de només cinc anys, i ens sorprèn les mancances que hem detectat. Hem pactat ara amb l’empresa constructora una primera rehabilitació i esperem culminar tota la renovació en una segona fase. També estem posant al dia altres infraestructures de la ciutat, no només les noves, sinó també les antigues, i per això millorarem la climatització de l’Auditori Felip Pedrell, abans que comencen les obres de l’ampliació del teatre, perquè la sala no té confort climàtic ni a l’estiu ni a l’hivern.

I encara sobre equipaments municipals, una de les primeres topades del govern amb l’oposició va ser al voltant de la Clínica Terres de l’Ebre, després de la negativa per autoritzar un préstec de quatre milions d’euros per fer front al pagament final per la compra del centre. Com està la situació?

Esta és una de les qüestions que hem treballat més des que es va bloquejar per part de l’oposició l’autorització del préstec. Creiem que és una actitud totalment irresponsable, perquè és un tema que s’hauria d’haver resolt abans de les eleccions i no després. A més, saben que s’han de pagar estos quatre milions d’euros, i tot i així ho van bloquejar.
Ara estem treballant per renovar els consells de direcció de les diferents societats municipals i per poder fer este pagament per mantenir la clínica municipal, que hem de defensar com a Ajuntament. Esperem poder donar una resposta aviat, perquè ara tenim una demora de 20.000 euros, conseqüència d’este bloqueig per part de l’oposició.

 

Un darrer missatge per als veïns i veïnes de la ciutat a les portes de les festes de la Cinta?

Desitjar a tots i totes bones festes. És un bon moment perquè sortim al carrer i gaudim de la varietat d’actes. Animo a tothom que participe, que es visquen les festes en convivència, que demostrem que podem conjugar tradició i modernitat, un tret que ens caracteritza: ser una ciutat amb un gran passat i amb un pròsper futur.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

31 + = 41

Últimes notícies