HomeSocietatJuanito Cartes estrena una nova exposició amb una maqueta del port nàutic...

Juanito Cartes estrena una nova exposició amb una maqueta del port nàutic de la Ràpita

Des de la setmana passada es pot visitar la nova exposició de l’artesà Juanito Cartes, ciutadà de la Ràpita que, durant molts anys, s’ha dedicat a reconstruir en maquetes parts, monuments i recreacions del poble, tant als anys 60-70 com en l’actualitat.

En esta exposició s’estrena la seua nova maqueta, una rèplica de 8 metres del port nàutic. Els seus inicis van ser per casualitat, quan a la piscifactoria d’Amposta, lloc on treballava, li van demanar si podia fer sacies amb miniatura per portar-les a una exposició. A la tornada, va ser tant l’èxit generat que va començar a fer maquetes de tota mena i, actualment, compta en tant de material que podria emplenar un pavelló sencer.

Fa anys, d’ençà que va deixar de treballar, que es dedica exclusivament a la recreació de maquetes o monuments emblemàtics del seu poble, “de la Ràpita tinc 30 maquetes recreant molt de moments com per exemple la plantada d’arròs, la subhasta del peix, com atracaven les barques, el moll antic, com rentaven les dones abans i moltes més. M’agrada molt recrear com eren les coses abans i que la gent ho sàpiga identificar” explica l’artesà.

Des de fa tres anys que dedica el seu temps a la construcció de la maqueta més gran que té, una recreació del port nàutic amb tota classe de detall, compta amb 90 miniatures dels vaixells, amb els bars de la zona i amb gent assentada a les seues terrasses; “feia molt de temps que em passava pel cap i ho volia fer. Finalment, després d’estar més d’un any pensant en com organitzar-ho, vaig començar a muntar-la, dedicant- li moltes hores cada dia, fins a tindre-la acabada i poderla mostrar al públic” detalla Cartes.

La nova exposició es pot veure al seu taller, juntament amb totes les altres obres que té de la ciutat com les dues versions de l’església nova i altres establiments. Malauradament, segons l’artesà el seu local s’ha quedat petit per continuar fent maquetes, és per este motiu que deixarà de fer-les i ara es dedicarà a fer quadres sobre nusos, roda dels vents, farà barquets que posteriorment ficarà a la venda.

“A partir d’ara em dedicaré més a este tipus de coses, perquè a dins al taller ja no em caben més maquetes, i no em puc permetre canviar-m’hi de local. Però si algun dia em sortís l’oportunitat d’estar a un establiment més gran, continuaria fent maquetes i continuaria fent el port marítim”, destaca l’artesà.

Juanito vol destacar que l’exposició vista en persona guanya molt més que en fotos o explicada. “El públic surt molt contenta de veure totes les obres que tinc al taller. M’agrada quan venen persones més grans i reconeixen els moments antics que intento reflectir en les maquetes. De tot el procés de creació, el que més m’agrada és veure que a la gent li agrada el que faig, i fins i tot, algunes persones s’emocionen” valora l’artesà.

A banda de l’exposició, Juanito també realitza cursos al seu taller sobre com fer empalmes en corda o com cosir sacies. També ha fet visites als instituts per ensenyar als més joves a fer maquetes i tot el relacionat amb elles. A més a més, també participa activament a la festa dels orígens, amb un estanc on fa tallers sobre fer plomades dels arcs o fer costures.

El taller on es pot veure la seua nova exposició, així com les altres obres; està situat al carrer de la Galera, a la Ràpita, i el seu horari és de dilluns a dissabte de 9:00 a 13:00 hores i de 17:30 a 20:30 del vespre, i també els diumenges al matí.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies