HomeSense categoriaJunqueras i Romeva situen l’estil de mobilització de la PDE com a...

Junqueras i Romeva situen l’estil de mobilització de la PDE com a “precursor” de l’independentisme

A Lledoners rebem moltes visites, rebem moltes cartes i molta informació del que passa al nostre país. Ara, també tenim la sort de poder veure TV3 i seguir les notícies cada dia puntualment. En les darreres cartes, i algunes de les visites que hem rebut, ens heu anat recordant que la Plataforma en Defensa de l’Ebre compliu 18 anys i que ho esteu celebrant amb tot un seguit d’actes que ens recorden la lluita i la reivindicació d’uns anys passats que encara no ha acabat, perquè la de la PDE és i sempre serà la lluita permanent. Sabent-ho, volíem ser-hi, no podíem faltar a la cita de celebració del vostre aniversari, un aniversari que segur que coincidirem a qualificar de benaurat, perquè sense vosaltres ni el riu ni el delta de l’Ebre continuarien vius. 

 

“Organitzàveu actes pacífics, festius, multitudinaris i, tot això, ho combinàveu amb estudis rigorosos, alguns dels quals van fer la volta a Europa, per argumentar per què us hi posàveu en contra”

Fa anys que tenim un vincle molt estret amb l’Ebre, hi tenim família i molt bons amics. Confessem una profunda enyorança de la nostra gent ebrenca i del paisatge ebrenc. Per això, quan n’hi havia que volien fer un transvasament que posaria en perill lo Riu i el delta de l’Ebre, vam venir a manifestar-nos al vostre costat, perquè ens els estimem com si fossin nostres, perquè ens els sentim nostres. La Carme Forcadell també hi era -amb més motiu perquè és xertolina, és clar-, ens trobàvem sovint a les manifestacions. I avui tampoc no hi pot ser. Ella és a Mas d’Enric empresonada i volem aprofitar que us escrivim per demanar-vos que la reivindiqueu cada dia a tot arreu. 

Més tard, com a diputats del Parlament Europeu, vam col·laborar amb la PDE per presentar iniciatives a Europa que ens donessin la raó contra el transvasament. Perquè teníem la raó que emportar-se l’aigua del riu no faria més que perjudicar les Terres de l’Ebre i, de retruc, tot el país. Perquè aquesta no és una qüestió menor sinó d’interès general, per a tots els catalans. Catalunya, sense el Delta i un riu vigorós, no seria sencera. Fins i tot, en aquella època d’eurodiputats, vam fer venir eurodiputats d’altres països perquè tinguessin l’oportunitat d’admirar un paisatge que es perdria si no hi fèiem alguna cosa a temps. I en aquell moment vam guanyar. 

La tasca de la Plataforma en Defensa de l’Ebre ens sembla admirable. Podríem dir que ha estat la precursora del moviment independentista pel que fa a l’estil de mobilització i lluita: al començament éreu pocs, vau anar sumant-hi gent de l’Ebre, però també de fora, que us donava suport, organitzàveu actes pacífics, festius, multitudinaris i, tot això, ho combinàveu amb l’elaboració i presentació d’estudis rigorosos, alguns dels quals van fer la volta a Europa, per argumentar per què us hi posàveu en contra, davant d’un transvasament tan gran com el que pretenien. Admirable va ser, també, la mobilització que vau aconseguir en les manifestacions de Barcelona, Amposta o la que va creuar el pont de Sant Jaume d’Enveja a Deltebre. No us podrem agrair mai prou tota aquesta tasca i la dedicació que heu invertit per salvar el riu i el Delta. 

Des de Lledoners, avui amb el cor a l’Ebre, us encoratgem a continuar implicats en aquesta lluita per defensar el riu Ebre, perquè les noves generacions que pugen en puguin gaudir com n’heu gaudit vosaltres, com n’hem gaudit nosaltres, i perquè ni l’Ebre ni la seva gent canviïn mai aquesta manera de fer, aquesta manera de ser. 

 

Una abraçada, companys, 
Oriol Junqueras i Raül Romeva
Presó de Lledoners,
dijous 4 d’octubre del 2018  

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 41

Últimes notícies