HomeEconomiaKronospan, “un senyal de canvi”

Kronospan, “un senyal de canvi”

La implantació de la multinacional de fabricació de panells de fusta Kronospan a Tortosa avança a bon ritme. L’empresa ha publicat recentment un vídeo que demostra la gran dimensió del projecte, que acabarà ocupant més de 25,4 hectàrees de terrenys al polígon Catalunya Sud.

La companyia ja ha elevat la inversió prevista a les Terres de l’Ebre per sobre dels 250 milions d’euros i té per objectiu tenir la planta construïda i poder començar a treballar-hi a finals del 2022.

Kronospan avança que Tortosa es convertirà l’epicentre que unirà la Península amb els nous mercats internacionals d’Europa i Àsia. També diu que la capital del Baix Ebre els permetrà crear un eix vertebrador de possibilitats perquè els seus taulers arriben cada dia a més fabricants i dissenyadors, un camí que, segons Kronospan, permetrà la creació de més llocs de treball, més dinamisme econòmic i més progrés.

Element multiplicador

L’empresa ja ha finalitzat els moviments de terres i actualment està fent càlculs estructurals per a iniciar els fonaments i, en paral·lel, la construcció de les naus. ”En uns mesos l’aspecte de la parcel·la canviarà radicalment”, han advertit fonts de Kronospan en declaracions a este diari.

La multinacional té previst destinar més de 200 milions d’euros a la construcció de la planta, la nau principal de la qual tindrà una superfície de 96.000 metres quadrats i comptarà amb proveïdors locals en el 50 % de la inversió total del projecte. Esta inversió implica la creació de 180 llocs de treball directes i es calcula que per cada lloc directe se’n generen gairebé 10 d’indirectes, amb la qual cosa la xifra seria superior als 1.500 llocs de treball vinculats a la producció principal.

Amb relació a l’impacte econòmic del projecte, Juan Antonio Duro, catedràtic d’Economia i director del Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili, destaca la importància que s’aposte per proveïdors de la zona. “Això actuarà d’element multiplicador i pot tindre un impacte molt positiu, ja que generarà una activitat addicional al territori i que empreses menudes o mitjanes que presten serveis i productes en qualitat de proveïdors tinguen l’oportunitat de créixer”, explica en declaracions al setmanari l’ebre.

Despertar industrial

Kronospan, a Tortosa; la nova planta de Florette, també al polígon de Catalunya Sud; l’ampliació de l’activitat de Jabil, a l’Aldea; i les obres del nou centre logístic de Freshly Cosmetics, a Gandesa.

Després d’anys de pèrdua de pes en l’activitat industrial, els anuncis de noves implantacions dels últims mesos apunten a una incipient recuperació del sector al territori.

Juan Antonio Duro considera l’arribada de Kronospan al territori com un “senyal de canvi important”, ja que “és una gran inversió referencial pel sector: Tortosa, el Baix Ebre i, en general, les Terres de l’Ebre, se situen en el mapa de grans inversions de Catalunya”.

En este sentit, el catedràtic de la URV apunta que la multinacional podria generar un efecte crida per a altres empreses. “Crec que atraurà altres inversions lligades al despertar industrial d’esta zona, que té molt de potencial. Està per veure el ritme que agafarà això”, valora. Des de la mateixa empresa, corroboren esta possibilitat. “Segons la nostra experiència amb altres plantes construïdes arreu del món, creiem que Kronospan sí que tindrà un efecte crida. Estem segurs que generarà un efecte multiplicador i d’innovació sobre l’activitat productiva del territori”, han valorat.

A més, Duro apunta la localització estratègica del polígon de Catalunya sud, al costat de vies de comunicació com el Corredor Mediterrani, l’estació, el port i la sortida de l’autopista, sumat a la disponibilitat i al preu del sòl, com a factors determinants. “Probablement, veurem que la zona d’Amposta, de característiques similars, serà la següent a començar a atraure noves empreses”, afegix. Així mateix, el catedràtic apunta a la gestió pública per part dels governs local i català, que han facilitat que les empreses coneguen i aposten pel territori.

Noves necessitats

L’expert també explica que l’arribada de Kronospan i d’altres empreses ja mencionades ha alterat les regles del joc pel que fa a les inversions públiques. “Fins al moment, l’Ebre havia requerit d’inversions d’oferta, és a dir, pensades perquè el territori es pogués desenvolupar. Ara començaran a arribar inversions de resposta o efecte de demanda, ja que les empreses demanaran de més inversió en àmbits com la mobilitat o la cobertura tecnològica”, detalla.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies