HomeEducacióLa baixa natalitat posa en risc la continuïtat d'escoles als pobles petits...

La baixa natalitat posa en risc la continuïtat d’escoles als pobles petits de Terra Alta i Ribera d’Ebre

La baixa natalitat va camí de convertir-se en un problema greu, especialment per als municipis més menuts de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. La davallada del nombre de naixements en els últims anys ha fet caure el nombre de matriculacions al cicle infantil i, si la tendència a la baixa continua, alguns centres escolars en podrien veure compromesa la continuïtat.

El problema no és imminent, però podria passar en els pròxims anys. Ho reconeix la delegada dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló. En declaracions a Canal Terres de l’Ebre ha assegurat que “és un fenomen visible a escoles petites i, si no tenim un bon planter, patim”. En el cas de la Ribera d’Ebre, la majoria d’escoles s’agrupen en Zones d’Escolarització Rural (ZER), que compartixen projectes lectius i també professors, sobretot els especialistes (matèries com anglès, música o educació física). Esta forma d’organització ha garantit en els últims anys que pràcticament totes les poblacions ebrenques tinguen un centre d’educació primària.

En l’acte d’inici de curs pels professionals de l’educació a la comarca, Perelló va defensar l’equitat territorial i el model de les ZER, i va reconèixer els esforços dels ajuntaments de la comarca a l’hora d’implicar-se a oferir serveis extres a les escoles, com menjador, hora d’acollida o extraescolars, per a evitar que les famílies marxen a altres municipis més grans i posar en perill les escoles rurals.

 

El cas de prat de comte

a preocupació per la continuïtat de l’escola al municipi més menut de l’Ebre, Prat de Comte, va saltar a la palestra l’any 2015. L’Ajuntament va elaborar un cens de cases per a llogar i va oferir la possibilitat de trobar feina i habitatge a les famílies amb fills que es volguessen instal·lar al municipi; un pla que va acabar donant fruit i que va provocar que augmentés el nombre d’alumnes inscrits, i així garantir la continuïtat de l’escola durant els pròxims anys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies