HomeCulturaLa Biblioteca de Gandesa commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna...

La Biblioteca de Gandesa commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna amb les participants en el Projecte Vincles d’Òmnium

El passat divendres, 21 de febrer la Biblioteca de Gandesa va celebrar per primer cop el Dia Internacional de la Llengua Materna conjuntament amb les participants del Projecte Vincles d’Òmnium de Gandesa i Bot.

Esta iniciativa va ser aprovada l’any 1999 per la UNESCO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. Este organisme creu en la importància de la diversitat cultural i lingüística per a les societats sostenibles. En el marc de la seua missió en pro de la pau, treballa per preservar les diferències de cultures i idiomes que fomenten la tolerància i el respecte mutu.

La directora de la Biblioteca, Cinta Roldán va remarcar que: “les societats multilingües i multiculturals existeixen a través de les seues llengües, que transmeten i preserven els coneixements i les cultures tradicionals de manera sostenible. Però la diversitat lingüística es troba cada cop més amenaçada. De fet, cada dues setmanes, com a mitjana, desapareix una llengua, portant amb ella tot un patrimoni cultural i intel·lectual. El 40% de la població mundial no té accés a una educació en una llengua que entengui o parli. Aquesta preocupant realitat ens recorda la importància de defensar i preservar les nostres llengües maternes, com la nostra, el català, que avui, més que mai, necessita el nostre compromís i acció.

Sandra Gallardo, membre de la Junta d’Òmnium Terres de l’Ebre i coordinadora del Projecte Vincles va reivindicar que després de conèixer l’enquesta sobre l’ús del català és més important que mai “continuar treballant per la promoció de la llengua i per fomentar el seu ús en tots els àmbits possibles, tot i viure a la zona de Catalunya on més es parla català. És necessari apostar per iniciatives com el projecte Vincles, que vol enfortir l’ús del català col·loquial mentre es creen vincles entre veïns”.

Per commemorar aquest dia, les usuàries del projecte Vincles de Bot i Gandesa van fer una lectura de poemes de l’escriptora i professora de llengua Carme Meix, que lamentablement, ens va deixar el passat 2 de febrer. Els poemes que van recitar eren escrits originalment en català i han estat traduïts per les integrants del Projecte Vincles a les seves llengües maternes. Així doncs, els assistents a l’acte van poder descobrir la poesia de l’autora gandesana no només en català, sinó també en anglès, àrab, albanès, alemany, castellà, francès, portuguès, romanès, urdú i xinès. Una mostra d’algunes de les llengües que viuen i conviuen a la Terra Alta. Una petita representació de la riquesa lingüística que forma part de la nostra realitat i que ens fa més rics i diversos.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies