Des de les 10 h del matí i fins a aproximadament les 14 h de diumenge, el port pesquer de l’Ametlla de Mar es convertirà en punt de referència de la gastronomia marinera amb la celebració de la Diada dels Fideus Rossejats, amb el tradicional concurs gastronòmic i les degustacions de fideus.
Quaranta participants, sigui individualment o amb col·lectius formats per colles d’amics, optaran a algun dels sis primers premis de 150 € cadascun que atorga el Concurs de Fideus Rossejats. Els participants es dividiran en dos torns de vint participants cadascun i el jurat, atorgarà tres primers premis a cada torn. Damià Llaó, gerent de l’Àrea Municipal de Turisme de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar explica que, “és una festa molt tradicional que sempre té molt d’èxit i que ha aconseguit un relleu generacional que fa que la major part dels concursants siguin joves, alguns dels quals encara no havien nascut quan es va iniciar la festa. La combinació de joves i veterans al concurs amb la gent que ens visita de fora, fa que la festa tingui un gran atractiu“.
A la vegada, la Diada permetrà degustar els fideus rossejats al preu de 2 € la degustació d’aquest típic plat de la cuina marinera, habitual a les barques dels pescadors caleros.
Durant el matí, també seran presents tres cellers dins de la Mostra de Vins de la DO Terra Alta, els quals també serviran degustacions.
Una de les novetats d’aquest any serà el show-cooking organitzat per l’Àrea Municipal de Turisme, que amb la participació de Carmina Montserrat i Maria Rosa Pedrola, guanyadores d’algunes edicions del concurs, mostraran la manera de cuinar els fideus rossejats a l’estil més tradicional.
La Diada estarà amenitzada per la música de la xaranga Suquet Calero i a l’entrega de premis, també es lliuraran els guardons guanyadors de la passada edició de la Tapa Roja servida durant les Jornades de la Tonyina Roja del Mediterrani. La guanyadora de l’edició d’aquest any ha estat la tapa del Sushi Mar. La segona posició ha estat per a la tapa de la Bodegueta i, en tercer lloc, ha quedat la tapa de Cala Cris.
Per altra banda, la guanyadora del concurs de fotografia a Instagram de les Jornades de la Tonyina Roja ha estat Carlota Sierra.