HomeSocietatLa CHE estudia l'estat del tram baix de l'Ebre per a per...

La CHE estudia l’estat del tram baix de l’Ebre per a per a avaluar les condicions ambientals del riu en època de sequera

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) ha iniciat el treball “Seguiment limnològic dels efectes de la sequera i la gestió associada de l’aigua en el tram sota del riu Ebre” que es desenvolupa amb la col·laboració de la Universitat de Lleida amb un pressupost de 18.145 euros. El termini de finalització de l’estudi està previst per a desembre de 2023.

L’objectiu de l’estudi és la realització d’un seguiment limnològic o recerca de l’estat del riu, que permetrà fer un millor diagnòstic de les conseqüències de la sequera en aquest tram sota de l’Ebre.

El Baix Ebre, dins de la Conca de l’Ebre, és una unitat territorial que es troba en aquests moments en situació de sequera prolongada i emergència per escassetat segons els indicadors del Pla Especial de Sequeres de la CHE, que inclou, entre les seves mesures a adoptar, la vigilància especial de les condicions ambientals del Delta de l’Ebre.

Per a això, es realitzaran preses de mostres des dels següents set ponts sobre el riu Ebre: Riba-roja d’Ebre, pont d’Ascó, pont de Mora d’Ebre, pont de Benifallet, pont de Tortosa (Pont Roig), pont d’Amposta i pont de “El Passador” entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.

S’estan realitzant anàlisi in situ i es prenen també mostres d’aigua per a analitzar en laboratori. Els paràmetres i variables a analitzar són: temperatura, oxigen dissolt, conductivitat elèctrica, pH, terbolesa, alcalinitat, amoni, nitrits, nitrats, nitrogen, fosfats, fòsfor, matèria orgànica, amoníac, fitoplàncton eucariota i cianobactèries.

La informació obtinguda es complementarà amb les dades de les xarxes de punts de control automàtic de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre: Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) i Sistema Automàtic de Qualitat de les Aigües (SAICA), i també amb les xarxes de control de l’estat de les masses d’aigua que operen en la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Ebre Sostenible

Aquest projecte respon als eixos de gestió de la CHE per un Ebre Sostenible, en concret, al seu eix 3: aconseguir el bon estat de les masses d’aigua, amb mesures per a disposar d’un mitjà hídric i dels seus ecosistemes associats amb condicions ambientals cada vegada millors.

Els altres eixos d’acció són: la millora del coneixement (eix 1), que busca incorporar les millors tècniques i les últimes recerques en la gestió de la demarcació hidrogràfica de l’Ebre i facilitar la seva difusió a tota la ciutadania; la millora de la seva gestió, buscant la major eficiència en els sistemes (eix 2); la renovació de la visió de la dinàmica fluvial que persegueix mirar als nostres rius amb una visió renovada que permeti afavorir la seva recuperació ambiental (eix 4); i la garantia del subministrament als usos essencials (eix 5).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies