El proper dimecres 20 de setembre a les 11.00 h del matí tindrà lloc una prova del sistema de sirenes de risc químic a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. La prova durarà 15 minuts i finalitzarà a les 11.15 hores. Durant aquest temps sonaran les sirenes de risc químic que avisen que cal confinar-se i també es farà enviament a tots els telèfons mòbils de les zones on sonen les sirenes d’una alerta de Protecció Civil que informarà de la realització de la prova. En aquesta prova no es requereix dur a terme el confinament tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar- se en l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.
La prova de dimecres 20 de setembre és la primera prova general de sirenes que es du a terme des d’abril de 2019. El replantejament del risc químic a Tarragona amb el PLASEQTA i les campanyes de sensibilització, així com la pandèmia, van ser un parèntesi que ara es tanca amb la nova realització de proves de sirenes. A la prova de dimecres s’activaran alhora 52 sirenes de risc químic: les 49 sirenes del PLASEQTA i les 3 del sector químic de les Terres de l’Ebre, a Flix i Campredó.
A l’inici de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància) i de forma immediata s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la simulació del confinament. A la finalització de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut) i de forma immediata s’enviarà l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació de fi del confinament.
Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils
El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’han activat les sirenes de risc químic per fer proves en les zones de risc de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Es un SIMULACRE. En un cas real confineu-vos”.
Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, els ciutadans amb la informació de l’alerta podran saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, per la qual cosa podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.
Durant el simulacre les associacions de voluntariat de protecció civil i altres persones vinculades als municipis actuaran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si hi ha població que practica el confinament.
Objectius
La prova de sirenes té per objectius:
- Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
- Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
- Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu, s’ha dissenyat una enquesta per mòbils.
- Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.
Enquesta
Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta d’audició de les sirenes que es pot respondre a través de qualsevol telèfon mòbil. És anònima i no recull dades personals, però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://survey123.arcgis.com/share/069ce50377b74682a815a2f94ce2bc81
A diferència de les proves realitzades abans del 2019, en què en un mateix dia es feia la prova a totes les sirenes de Catalunya, ara es farà en dies diferents per sectors, començant el dia 20 a Tarragona i les Terres de l’Ebre.