HomeSense categoriaLa científica rapitenca Sonia Ruiz Raga ha rebut el premi L’Oréal-UNESCO “For...

La científica rapitenca Sonia Ruiz Raga ha rebut el premi L’Oréal-UNESCO “For Women In Science”

TERRES DE L’EBRE // La científica rapitenca Sonia Ruiz Raga ha rebut avui el premi L’Oréal-UNESCO “For Women In Science”. Esta recercadora actualment està fent el seu posdoctorat a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) amb una important beca de la Fundació “la Caixa”, que permet la seua recerca per crear dispositius de conversió de llum solar a energia neta de forma efectiva, barata, duradora i sostenible. En concret, la Sonia investiga el desenvolupament de tecnologia fotovoltaica amb materials híbrids que facilite l’ús d’energies renovables de manera global. És a dir, tal com ella mateixa explica, “en uns anys fins i tot podríem imprimir cel·les solars a casa per poder dur-les a tota classe de dispositius”, explica.

El programa L’Oréal-UNESCO “For Women In Science”, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11-F), ha atorgat premis a 5 projectes espanyols desenvolupats per investigadores menors de 40 anys, cadascun amb una dotació de 15.000 euros que es destinaran a continuar finançant els seus avanços.

Estos estudis van des del desenvolupament de nous mètodes d’obtenció i acumulació d’energies renovables com l’hidrogen verd o l’energia fotovoltaica, fins a la detecció precoç de malalties oculars, passant per l’estudi de les propietats dels neutrins, que permetrien ampliar el coneixement de l’univers i el desenvolupament de noves tecnologies, i l’aplicació de les matemàtiques en geofísica per a comprendre millor el funcionament del planeta.

Les recerques han estat triades per un prestigiós jurat format per eminents experts científics en les àrees contemplades en esta edició: Susana Marcos, professora de recerca i directora del laboratori d’Òptica Visual i Biofotónica del IO-CSIC; Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center (BSC); Carlos Andradas, catedràtic d’Àlgebra en la Universitat Complutense de Madrid (UCM); i Pilar López Sancho, professora de recerca en l’Institut de Ciències dels Materials de Madrid-CSIC.

“For Women In Science” porta present a Espanya 21 anys, des que es va atorgar el primer premi internacional a Margarita Salas. Des de llavors ha reconegut 72 investigadores i ha concedit ajudes per un valor total d’1,2 milions d’euros. Una iniciativa amb llarga trajectòria que enguany se celebra en un context marcat per la crisi sanitària i econòmica de la covid-19, on el desenvolupament de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) ha demostrat ser més necessari que mai, no sols per a combatre el virus, sinó per a garantir una reconstrucció econòmica sostenible. Enguany el programa llança la campanya #QueremosCiencia per a visibilitzar en l’entorn digital la necessitat d’estes disciplines.

 

Més de 3.600 científiques secundades pel programa

Creat en 1998, el Premi Internacional L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” reconeix cada any a cinc eminents científiques de cinc regions del món. Present en 117 països, el programa ha reconegut des dels seus orígens a 3.600 científiques, com l’espanyola Margarita Salas i guanyadores d’un Premi Nobel. Alternant cada dos anys entre ciències de la vida i ciències dels materials, estes investigadores excepcionals, seleccionades per un jurat d’experts de renom internacional, són premiades amb una dotació econòmica de 100.000 € per a finançar les seues recerques i que continuen contribuint de manera excepcional al progrés de la ciència.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 58

Últimes notícies