HomeSocietatLa Comunalitat l’Era d’Amposta renova l’activitat per a dos anys més

La Comunalitat l’Era d’Amposta renova l’activitat per a dos anys més

Tot just ara fa dos anys, Amposta es convertia en la primera ciutat ebrenca en sumar-se a les comunalitats urbanes, una iniciativa impulsada pel Departament de Treball de la Generalitat per a aconseguir una organització més justa de l’economia a partir de l’autoorganització. Després de mesos de projectes, trobades i activitats a la ciutat, l’ERA Comunalitat Urbana d’Amposta, renova per dos anys més el conveni per continuar endavant amb esta tasca de fomentar l’economia social i solidària, crear sinergies i generar un model econòmic diferent.

Actualment, en esta segona convocatòria, en la qual Amposta continua sent l’únic municipi participant de les Terres de l’Ebre, L’ERA està formada per la Cooperativa FITES Terres de l’Ebre, el Racó de la Festa i l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat: Àmbit de la intervenció comunitària (ACISI). Tot i que estes són les entitats impulsores, també han col·laborat en el desenvolupament d’activitats Energia per la Igualtat (EPI), l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, ARTRA o l’Associació Econau, entre altres. Amb estes sinergies s’han desenvolupat activitats de dinamització d’espais públics, divulgació de drets ciutadans, de saviesa i coneixements tradicionals i de sobirania. Des de la cooperativa Fites, Alba Pallisé fa una valoració molt positiva de la trajectòria del projecte fins ara i es mostra optimista de cara al futur. Estos dos primers anys els han donat força per a continuar impulsant la comunalitat.

Totes les coses noves necessiten un temps d’aterrar, veure què és, que la gent ho conega… Ara estem recollint els fruits que vam sembrar en la primera convocatòria quan vam presentar-nos amb els eixos de consum conscient, cultura, ciutat jugable i sobirania energètica”, explica Pallisé, afegint que ara toca “recollir i reeditar les línies que més ens han funcionat i reestructurar-les, sempre tenint en compte les necessitats del territori i escoltant el que més ha ressonat i haja quallat”.

En la mateixa línia, Pallisé apunta que “cal continuar avançant. Este és un projecte que costa perquè vol donar força a coses que ja existixen i a un territori com el nostre, on tenim pocs recursos o molt dispersos. És molt necessari poder empènyer coses que ja passen o que necessiten una empenta. Estem molt contentes de veure que els actius implicats cada vegada són més, d’anar sumant veus i mirades. Si en venen molts més, més sinergies possibles”.

De cara a este nou període, la faena s’ha redistribuït en nous eixos, cultura i pensament crític, que es fomentarà a través de tallers de teatre i clubs de lectura; consum conscient i sobirania, sobretot a través de l’agroecologia; i ciutat habitable, partint d’una mirada intergeneracional. De manera transversal, hi ha els eixos de governança, acompanyament i comunicació, que ressalten que han d’estar sempre presents.

Per tant, els eixos se treballaran a partir d’activitats, algunes de les quals ja s’havien dut a terme i es mantindran, com és el cas del grup de suport per a persones transsexuals, un espai segur per a les persones del col·lectiu on poden compartir entre elles i també amb les seues famílies o els punts de trobada contra l’estigmatització de la salut mental. D’altra banda, algunes activitats són noves. És el cas de les pròximes activitats, centrades en la sobirania alimentària, que es faran al mes de setembre per a donar valor al sector agroalimentari, “per donar valor a lo rural, el que tenim als pobles i ciutats petites i que enxarxen este sentiment territorial”. Precisament la ruralitat és un altre d’estos punts claus del projecte.

L’economia de proximitat també va molt unida al concepte. Segons Pallisé, per a generar vincles comunitaris, entre ciutadania i entre comerços, “una ajuda mútua perquè puguem créixer com a territori, especialment en un rural com el nostre. Això té més sentit que mai, el fet de donar sentit a l’espai públic donar valor al dret de promoure béns comuns, urbans, materials, immaterials, potser de recuperar una plaça o espai públic i promoure més funcionament i ús per part de la comunitat”. Actualment, a Catalunya hi ha 28 comunalitats, 7 d’elles a la província de Tarragona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 84 = 87

Últimes notícies