HomeMedi AmbientLa Comunitat de Regants de l’Esquerra demana paralitzar el ‘deslinde’ fins a...

La Comunitat de Regants de l’Esquerra demana paralitzar el ‘deslinde’ fins a l’aprovació del Pla Delta

La Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre ha sol·licitat que es paralitzi la nova delimitació del domini públic marítim terrestre al Delta de l’Ebre fins que no s’aprovi un document estratègic que contingui mesures concretes d’actuació per a la protecció de la zona. Ho ha fet en les al·legacions presentades a l’expedient d’atermenament proposat pel Ministeri per a la Transició Ecològica per al terme municipal de Deltebre, en el qual fins a set infraestructures hidràuliques gestionades per l’entitat i vàries hectàrees de sòl cultivable incloses a la seva zona regable queden afectades pel procediment. “El fet és que sense un pla de protecció del Delta, Costes inicia un ‘deslinde’ incorporant propietats privades de comuners i infraestructures de reg i desguàs de la Comunitat que tenen la finalitat de gestionar, de forma integral, les masses d’aigua dolça i de transició al Delta”, explica el president de la Junta de Govern, Fco. Javier Casanova.

Les al·legacions presentades per la Comunitat posen especial èmfasi en “l’interès públic” de les infraestructures afectades per la proposta de la nova delimitació – entre elles les estacions de bombament de Pal i Illa de Mar o els desguassos del Penal i de Circumval·lació – i la “falta de justificació tècnica” per a la seva inclusió en l’expedient. Precisament perquè dites infraestructures ja comporten la defensa de l’interès públic, concretat en el manteniment de l’activitat agrícola de la zona i al seva protecció ambiental, es demana que siguin excloses del procediment. “La realitat és que les úniques infraestructures funcionals han estat, durant anys, les executades per la Comunitat i si no fos per l’existència i les funcions d’interès públic que exerceix l’entitat, els temporals ja haurien envaït uns finques que ara pretén deslindar el Ministeri”, lamenta Casanova.

En aquest sentit, la Comunitat defensa que la proposta de la nova delimitació és “contrària a les previsions legals vigents” en tant que no es compleixen ni els requisits previstos en la normativa estatal de costes ni les directrius ambientals comunitàries com la de l’Aigua – que planteja una gestió del cicle integral de l’aigua – o la Hàbitats i s’omet el deure de protecció ambiental del Delta. No consta a l’expedient, tampoc, el corresponent informe hidromorfològic que justifiqui la nova delimitació. “Un informe que és absolutament imprescindible per a poder adoptar qualsevol decisió sobre la gestió del Delta”, assegura Casanova.

Un altre dels arguments utilitzats per la Comunitat en les seves al·legacions ha estat el tractament desigual que “de forma arbitrària” el mateix Ministeri està donant al Delta en comparació amb altres zones costaneres de l’Estat com l’Albufera de València. “Tot i assumint que als dos llocs hi ha una regressió, al Delta es decideix iniciar un procediment de deslinde mentre que a l’Albufera es proposa actuar activament per protegir la costa, com repetidament es porta reclamant des d’aquí, amb mesures com la regeneració de platges o la creació de cordons dunars”, diu Casanova.

La Comunitat de Regants ha presentat les seves al·legacions dins del període de consulta pública d’un mes a què s’ha sotmès l’expedient de d’atermenament de Deltebre. Aquest arriba després dels de la Ràpita, l’Ampolla, Amposta i Sant Jaume d’Enveja i suposarà la culminació de la revisió d’ofici de la delimitació del domini públic marítim terrestre del litoral deltaic que el Ministeri per a la Transició Ecològica va iniciar al 2021 amb l’adjudicació del contracte a Tragsatec. “Aquesta proposta és la trista resposta que ens dona el Ministeri a la seva petició d’unitat de criteri i d’acció al territori”, conclou Casanova.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + = 13

Últimes notícies