HomeSocietatLa Cooperativa de Camarles convoca els socis, per primer cop des del...

La Cooperativa de Camarles convoca els socis, per primer cop des del 2018, i plantejarà una proposta de viabilitat

La Junta Rectora de la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre, amb seu a Camarles, ha convocat assemblea general ordinària de socis per a esta pròxim diumenge 5 de desembre. És la primera que convoca l’entitat des de 2018 i després que diferents socis i membres hagen denunciat la situació de “bloqueig” que ha patit l’entitat en els últims anys. De fet, un dels membres del Consell Rector, Jordi Ferré, va arribar a presentar el 2019 una denúncia als jutjats contra el president de l’entitat, Hilari Curto, davant la “impossibilitat” de poder accedir als comptes i conèixer l’estat financer de la cooperativa.

El denunciant exposava que des de l’any 2015 no s’havien dipositat els comptes de l’entitat i també que tots els càrrecs del Consell Rector i els interventors de comptes estaven caducats. El secretari de la Junta Rectora, Toni Navarro, reconeix que s’havia generat una “aurèola de pèrdua de confiança envers l’entitat”, i que no s’ha convocat cap assemblea durant este temps per “motius personals i polítics”, però matisa que l’objectiu és reconduir-ne la situació, si la majoria de socis dona suport a una modificació dels estatuts, de manera que es puga legalitzar la situació de l’actual Junta Rectora -amb només quatre membres i un interventor-, i si la majoria avala la continuïtat de l’activitat de la cooperativa, que arrossegaria un deute, “assumible amb un refinançament”, al voltant dels 400.000 euros.

Els socis hauran de triar entre la continuïtat o la liquidació de la cooperativa, que segons Navarro podria implicar que fos declarada en concurs de creditors per a fer front als deutes, un extrem que el secretari tampoc no veu inassumible, perquè “les instal·lacions estan taxades en més d’un milió d’euros”. En qualsevol cas, confia que els socis facen valer el “sentiment de pertinença” a l’entitat i aposten per la continuïtat.

 

Aprovació dels comptes de quatre exercicis

En l’assemblea de socis convocada pel Consell Rector, segons consta a l’ordre del dia, la Junta Rectora portarà a aprovació els nous Estatuts Socials, adaptats a la Llei de cooperatives; s’elegirà els nous membres del Consell Rector i també hi ha previst regularitzar-ne la situació amb l’aprovació els comptes dels exercicis 2017, 2018, 2019 i 2020. El secretari explica que han hagut de contractar una empresa externa per a elaborar-los. La Junta Rectora té previst també donar explicacions de la situació econòmica de la cooperativa i portarà a “deliberació” dels socis les diverses alternatives de futur. Hi ha previst sotmetre a aprovació “les gestions que cal fer per a donar viabilitat” a la cooperativa.

Cal recordar que durant tots estos anys, la cooperativa ha passat per “tensions de tresoreria importants”. De fet, ara fa uns mesos el Consell Rector va aconseguir aturar la subhasta de la nau industrial on es troba la seu principal de la cooperativa. Segons es va explicar, en un comunicat, finalment es va arribar a satisfer el deute reclamat per l’entitat CaixaBank, SA abans que tingués lloc la subhasta. La licitació va sortir al BOE per un valor d’1.014.208 euros. Segons reconeix Navarro, l’entitat també ha hagut de fer front a l’embargament de maquinària, tot i que també estaria en vies de quedar anul·lat.

El secretari, que tot just ha estat l’alcalde de Camarles durant la primera meitat del mandat, recorda que la Coooperativa Olivarera va “treballar bé” fa més de 10 anys per a generar marques pròpies, però “els anys de sequera en van fer disminuir molt la producció” i l’entitat “va entrar en pèrdues”. En este sentit, reivindica l’esforç de les poques persones que, malgrat tot, han continuat a la Junta Rectora, en contraposició a les que han anat dixant l’òrgan de govern davant les dificultats. La convocatòria de l’assemblea ha generat molta expectació a Camarles i, sobretot, entre els socis, ja que no se n’havia convocat cap reunió des de 2018.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies

-->