HomePolíticaLa Cup Tortosa proposa potenciar els serveis socials

La Cup Tortosa proposa potenciar els serveis socials

La Cup Tortosa ha fet la roda de premsa davant de l’Onada, per denunciar que esta empresa vinculada a ERC, “està precaritzant les condicions laborals i la qualitat del servei, prioritzant el negoci a la qualitat. Amb la nostra gent gran li hem de garantir un final de vida digne, amb la nostra gent gran no s’ha de fer negoci sinó oferir-los un servei de qualitat, que amb una residència municipal es podria garantir.”  han declarat els membres de la CUP.

La realitat quotidiana per moltes persones de Tortosa és molt precària. Segons INDESCAT, té una taxa d’atur més alta que la mitjana catalana (més de 2000 persones), una renda familiar disponible per baix de la mitjana catalana i una renda més desigual que la mitjana catalana. I una taxa de sobre enevelliment propera al 20%, molt per sobre de la mitjana catalana.

Tot i esta realitat, l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials a nivell estatal, va publicar un estudi amb més de 400 municipis estatals de més de 20.000 habitants, que situava Tortosa com una de les ciutats que menys destinava a serveis socials per habitant, amb menys de 40€ per habitant. De tres nivells: excel·lent, pobre i precari, es qualifica a Tortosa pobre en serveis socials. Una societat pobre amb uns serveis pobres. I com sempre, una pobresa amb rostre femení i envellit.

 

Amb l’àmbit de serveis socials la CUP Tortosa s’ha marcat sis propostesprincipals que són les següents:

  •  Situar les inversions socials com la prioritat número 1 als propers pressupostos municipals. 12 anys de pressupostos convergents, i no obliden amb el suport d’ERC, són els responsables d’uns serveis socials insuficients i desbordats. I cal denunciar la contradicció entre el discurs social d’ERC i la realitat de les dades dels seus pressupostos. Calen més treballadores socials, i que surten al carrer. Actualment els serveis socials estan desbordats per la situació d’emergència social que viuen moltes persones.
  •  Plantejaran potenciar el caràcter comunitari dels serveis socials. Per superar el model assistencialista que cronifica la pobresa. El projecte d’intervenció comunitària, ha passat de 4 persones tècniques a 2. Cal recuperar les quatre places (es destina pràcticament el mateix a este projecte que a subvencionar el bisbat de Tortosa, 32.000€). Per fer un tractament transversal, implicant tots els recursos municipals en salut, esport, joventut, educació…
  •  Una oficina dels drets socials per agilitzar tramitacions, informar i acompanyar les persones més vulnerables i garantir que exercisquen els seus drets.
  •  Canviar l’assistència domiciliària pel concepte assistència personal, que castiga les curadores, majoritàriament dones. Amb més recursos per les persones dependents.
  • Al 2018 dos cases es van esfondrar al Carrer Montcada. Una família va ser reallotjada a la Casa d’Acollida. Una realitat vergonyosa (justificada per la regidoria de serveis socials d’ERC), Tortosa no tenia cap pis d’emergència social disponible. Cal garantir pisos d’emergència social. Proposarem que Tortosa sempre tinga tres pisos d’emergència social disponibles.
  •  Apostaran per la creació d’una residència de gent gran de titularitat municipal i gestió pública. Tenin una població envellida (la taxa de sobre envelliment supera el 20%). No es pot fer negoci amb la gent gran que en molts casos cobra pensions miserables. Si Amposta en té una, Tortosa també la pot tenir. Amb una llista d’espera d’anys per entrar a les places públiques, i mentre les famílies (les que poden) han d’enfrontar una despesa que supera els 2.000€ mensuals. Una residència de gent gran és una inversió que a la llarga s’amortitza i permet oferir un servei de més qualitat i a un preu més popular, I cal exigir més places subvencionades a la Generalitat per acabar amb les llistes d’espera.

 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 7

Últimes notícies