HomeSense categoriaLa CUTE aprova el nou POUM de Deltebre, després d’un any encallat...

La CUTE aprova el nou POUM de Deltebre, després d’un any encallat per un informe de Costes

BAIX EBRE // La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre ha aprovat el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Deltebre, després de gairebé un any encallat per un informe desfavorable de Costes de l’Estat. La setmana passada Costes va donar el vistiplau al Pla amb una sèrie de “condicionants” que, segons l’alcalde, Lluís Soler “són salvables”, si bé ha lamentat que Costes haja obligat la Generalitat -redactora del POUM- a incloure  “per imperatiu legal”, un nou “atermenament probable” de la línia de costa de Deltebre.

“Es tracta d’un atermenament que al mateix informe ja ens diuen que no està fonamentat tècnicament, que és una situació provisional, i que ara mateix no tindrà cap implicació per als propietaris”, ha explicat Soler, que assegura que es tracta, però, d’un “avís” del qual es pot derivar del Pla ministerial per a la protecció del Delta o del nou Pla de Conca. “Estarem atents i tot expedient d’atermenament que implique un retrocés de la línia de costa, el combatrem des del punt de vista administratiu i jurídic. La defensa de la línia de costa és un límit infranquejable”.

 

Creixement urbanístic sostenible

Malgrat els condicionants de Costes de l’Estat, l’Ajuntament de Deltebre ha rebut amb “satisfacció plena” l’aprovació del POUM, ja que l’1 de juliol es complirà un any que el ple de l’Ajuntament va donar el vistiplau provisional al planejament. “Només podem estar molt i molt contents, després de tants entrebancs i de tants anys d’unes normes subsidiàries que han quedat totalment obsoletes”, ha assegurat Soler.

L’alcalde ha insistit que  el nou POUM “ha de marcar el full de ruta de Deltebre dels pròxims 25 anys i, no només ens ha de permetre fer microurbanisme per resoldre els problemes endèmics de la ciutadania, sinó també generar noves zones urbanes, omplint buits i noves zones d’interès turístic i econòmic”. En la línia del que ha explicat Lluís Soler, el nou POUM, aprovat dilluns per la CUTE, i que serà vigent en les pròximes setmanes, després de la seua publicació al DOGC, planteja un creixement urbanístic de Deltebre dins del teixit urbà ja existent, omplint els actuals buits de construcció, i preservant “l’essència Delta” i respectant la idiosincràsia rural i agrícola del municipi.

El nou Pla urbanístic de Deltebre, redactat per la Secretaria d’Agenda Urbana i Territori, aposta, per tant, pel “reciclatge urbà”, i la majoria dels 4.000 nous habitatges que preveu el POUM es construiran dins del nucli urbà i no en noves zones de creixement. El nou POUM també facilitarà el desenvolupament de noves zones hoteleres, preveu la creació de nous usos turístics i comercials, i també projecta l’ampliació del polígon industrial, la dinamització dels terrenys de l’entorn del pont Lo Passador per a seguir obrint el municipi al riu Ebre i la consolidació de Riumar com a pol d’atracció turística. “El POUM ens permetrà créixer sosteniblement i amb oportunitats de futur. Ens dotarà de les regles de joc necessàries per a poder avançar”.

Finalment Soler ha volgut destacar també que el nou POUM compta amb la “complicitat de la ciutadania”, ja que va estar més temps del legalment establert a exposició pública i es va acceptar un 80% de les al·legacions que es van presentar.

Des d’ERC, tot i que han recordat que van abstindre’s en la votació de l’aprovació provisional del POUM al ple de Deltebre, han celebrat l’aprovació definitiva del planejament, ja que han dit que és una “necessitat” per al municipi i és “estratègic” per al seu futur. Des d’ERC van trobar a faltar una major implicació dels grups de l’oposició en la redacció del planejament per part del govern municipal, i van trobar a faltar un”pacte d’estat” entre totes les forces del consistori davant un document que marcarà les pròximes legislatures.

El portaveu d’ERC, Joan Alginet, també ha lamentat l’actitud de Costes de l’Estat, ja que han retardat l’aprovació definitiva durant mesos del POUM i no descarta que es puguen reclamar “danys i perjudicis” a l’Estat per un retard que consideren injustificat.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

40 + = 48

Últimes notícies