HomeTerres de l'EbreLa demarcació de Tarragona va créixer un 1,2% el 2019, per sota...

La demarcació de Tarragona va créixer un 1,2% el 2019, per sota la mitjana catalana del 2,1%

TERRES DE L’EBRE // El Valor Afegit Brut (VAB) de la demarcació de Tarragona va créixer un 1,2% el 2019, per sota la mitjana catalana del 2,1%, segons dades de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, que s’ha presentat aquest dimecres. L’estudi posa de manifest l’augment de la importància del sector serveis en l’economia del país, que ja suposa un 75% del mercat de treball, un 10% més del que representava el 2007. De fet, en el conjunt de Catalunya, és l’únic dels tres sectors que incrementa el VAB. L’informe també es fixa en l’evolució després de la crisi del final de la passada dècada. Entre el 2013 i el 2019 el Camp de Tarragona va créixer un 16% i les Terres de l’Ebre un 9%, per sota de la mitjana catalana del 17,2%.

Al global del país, el 2019 va presentar un “creixement moderat, tot i que més lent que el 2018 i el 2017″, ha indicat Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB i director de l’Anuari Comarcal del BBVA. L’any passat també va créixer el mercat de treball en un 2,4%, però en canvi, no ho va fer la productivitat, un fet que per Oliver “de cara al futur és un problema”.

Per sectors, el VAB del primari va caure a Catalunya un 3,1%. En aquest àmbit les Terres de l’Ebre van ser la regió catalana que millor va aguantar, amb un descens de tan sols el 0,3%. El Camp de Tarragona, en canvi, es va situar amb un -2,7%. Per comarques, el Montsià (2,5%), la Ribera d’Ebre (2%) i el Baix Camp (1%) van ser les úniques de la demarcació amb registres positius. Tot plegat, l’anuari ho justifica perquè l’oliva, la fruita seca i els cítrics van compensar la caiguda del raïm o els cereals.

El VAB de la indústria tarragonina també en va sortir força ben parat. De nou, les Terres de l’Ebre van tornar a ser la zona catalana amb millors registres, amb un 1,7% positiu. El Camp de Tarragona va créixer únicament un 0,5%, unes dades modestes però a l’alça, a diferència del conjunt de Catalunya, que va retrocedir (-0,3%). Unes xifres que s’expliquen per l’evolució d’un 3,3% de l’energia, malgrat la caiguda de la química en un 1,4%.

El retrocés de la demarcació respecte la resta del país s’explica pel menor creixement del VAB del sector serveis. Així, al Camp de Tarragona es va augmentar un 1,2%, mentre que a les Terres de l’Ebre va ser del 0,8%; totes dues zones per sota del 2,7% català.

Sortida de l’anterior crisi

L’informe analitza l’evolució de la sortida de la crisi global del 2007-2012 i en quina situació estaven els diferents sectors productius el 2019. El catedràtic ha afirmat que “en termes d’activitat la crisi està superada, tot i que per sectors productius la cosa és diferent”. Les empreses, per exemple, el 2019 van invertir un 12% més del que ho van fer el 2007, i per Oliver “això ha de permetre mirar el futur amb optimisme”. En canvi però, la construcció “segurament mai recuperarà aquells nivells”, ja que l’any passat encara es trobava un 45% respecte l’inici de l’anterior crisi.

Segons ha detallat Oliver, a la demarcació de Tarragona “els serveis és l’únic sector que clarament ha deixat enrere la crisi en termes d’afiliació” a la seguretat social (+9,6% el 2019 respecte el 2007). Tot i això, en el global del mercat laboral, Tarragona va tancar l’any passat un 4,2% per sota del que va fer-ho el 2007, amb 13.000 afiliats menys.

Territorialment, la recuperació experimentada en el període 2013-2019 al Camp de Tarragona va ser del 16%, per sota del 17,2% de Catalunya. Les Terres de l’Ebre fins i tot han quedat més enrere, amb un ascens del 9,1%. Només el Tarragonès (17,3%) s’ha recuperat a un ritme superior al de la mitjana del país. En l’altre extrem hi trobem la Terra Alta, que en set anys només ha crescut un 3%.

 

Previsions per la covid 

Oliver també ha fet alguna predicció dels resultats econòmics que hi pot haver el 2020 a causa de la pandèmia. De moment ja ha constatat que la caiguda en les afiliacions a la Seguretat Social “és més severa que en el conjunt de Catalunya”. En bona mesura per l’impacte que ha tingut la covid-19 en l’arribada de turistes. En concret, fins al setembre, el catedràtic ha indicat que les pernoctacions han caigut un 84% a la Costa Daurada i un 50% a l’Ebre. Tampoc passen per un bon moment les exportacions. Amb tot, ha pronosticat que les Terres de l’Ebre resistiran millor que el Camp de Tarragona.

En aquest sentit l’estructura productiva, amb cada vegada més pes del sector serveis, sembla que no ajudarà. Però per Oliver “tot dependrà de com es gestioni el període de transició a partir del 2021”. “L’especialització en serveis turístics, comerç i transports té llums i ombres”, ha dit. Com a aspectes positius ha apuntat al turisme de qualitat que es genera al voltant de PortAventura, però en canvi la imatge de destinació segura de tot l’Estat ha quedat tocada per l’impacte de la pandèmia, fet que pot restar confiança en els visitants.

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies

-->