HomeTerres de l'EbreLa descontaminació del pantà de Flix encara la recta final amb la...

La descontaminació del pantà de Flix encara la recta final amb la fase decisiva del desmantellament

RIBERA D’EBRE // El 2021 serà l’any què posarà el punt i final a la descontaminació del pantà de Flix. Després de més de deu anys d’obres, finalment s’ha aconseguit retirar més d’un milió de tones de llots contaminats del fons del riu, i ja estan finalitzant els treballs de reintroducció de l’aigua que va quedar dins el doble tancat de palplanxat al curs normal de l’Ebre. Abans de l’estiu està previst que estiga retirat el mur de contenció i durant la segona meitat de l’any s’acabaran de desmantellar els equipaments de l’obra.

L’empresa pública Tragsa -adjudicatària de les obres des del 2018- ha treballat en els últims mesos en la descontaminació i filtratge de l’aigua que va quedar dins el doble tancat de palplanxat i que va estar en contacte amb els compostos químics del fons de l’embassament durant tota l’extracció. Un cop tractada, el passat mes de desembre va començar la reintroducció al riu, amb un sistema de doble bombeig que abocava de forma controlada l’aigua tractada al curs normal de l’Ebre, mentre que també es traslladava la mateixa quantitat d’aigua del pantà fins a dins del doble tancat.

Durant les últimes setmanes, doncs, s’ha renovat l’aigua de dins el tancat i també s’ha optat per augmentar el nivell de l’interior perquè siga pràcticament el mateix que el de la resta de l’embassament. Això ha provocat que tant l’aigua de dins com de fora del doble tancat tinga el mateix color, a diferència de l’aspecte dels últims anys, que presentava un cromatisme diferent (vegeu fotos). Durant els treballs d’extracció el nivell de l’aigua de dins la tanca de palplanxat era inferior a causa de l’evaporació, i això facilitava, a la vegada que, davant qualsevol fuita a la tanca, la filtració es produís des de la resta de l’emabassament cap a dins del tancat d’aigua contaminada i no cap a fora. 
Segons ha pogut saber este setmanari, les últimes previsions de l’empresa apunten que, durant este mes de febrer es puga rebre l’autorització de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a autoritzar ja la retirada del doble tancat de palplanxat i, als mesos d’estiu, podria finalitzar i restablir l’aspecte del pantà d’abans que comencessen els treballs, el 2010.

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha assegurat que “en pocs mesos” s’espera que “Flix acabe fent net” i puga fer “un punt i a part” i treballar en la captació de noves empreses industrials a la zona del polígon químic. A la vora del riu també s’hi ha instal·lat una zona d’esculls i un passeig per a fer més atractiu l’entorn de l’embassament com a zona de lleure i també per a practicar esports vinculats al riu. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 17

Últimes notícies