HomeSocietatLa Diputació de Tarragona comprarà el Palau Capmany del carrer de la...

La Diputació de Tarragona comprarà el Palau Capmany del carrer de la Rosa per a posar-hi la seua seu

La Diputació de Tarragona ha previst una partida d’un milió d’euros al pressupost del 2022, que la corporació aprovarà al ple d’avui 26 de novembre, per a adquirir el Palau Capmany del carrer de la Rosa de Tortosa, un espai catalogat com a Bé d’Interès Local i que durant anys havia estat ocupat per Metrópolis Seguros de la família Celma, i que darrerament havia passat a ser propietat de l’empresa FIACT. La compra suposarà el trasllat de la seu de la Diputació al Palau Climent del carrer Montcada de la capital del Baix Ebre, ara en règim de lloguer, i l’arranjament d’un edifici de gran valor històric i artístic en un lloc emblemàtic de la ciutat.

L’alcaldessa de Tortosa, i vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé, ha mostrat la satisfacció per l’operació de compra, “perquè és una demostració més del compromís adquirit per a anar recuperant el centre històric, i dotar-lo de serveis i d’activitat, sense oblidar que amb la possibilitat d’actuar al Palau Company podrem adequar-lo i obrir-lo a la ciutadania”.

El Palau Capmany, construït al segle XVIII, té una notable façana de carreus encoixinats amb una porta principal d’arc de mig punt adovellat i portes laterals que corresponen a comerços. El pisos superiors tenen finestres rectangulars, i el sector de les golfes està format per una petita galeria de finestres de mig punt amb trams de separació que simulen pilars. Al ràfec, de fusta amb gran voladís, s’hi observa que, tant les mènsules que el sostenen, com els plafons intermedis, són de talla amb representació de motius vegetals i florals. Està situat al carrer de la Rosa, un dels eixos principals del primer nucli emmurallat, i presenta les façanes dels edificis civils més representatius de la ciutat.

Des del pont de Pedra, topònim que fa referència a l’actualment soterrada construcció medieval, i dirigint-noscap a la plaça de la Cinta, trobarem, a l’esquerra, un sumptuós edifici.

L’interior s’organitza al voltant d’un pati central al qual s’obren diferents finestres i balcons, i que té el sòcol inferior del mur amb una banda de rajola vidriada representant temes geomètrics i florals. El pati se separa del carrer per un ampli vestíbul obert amb un arc carpanell de pedra. Des de la seua construcció ha sigut propietat de famílies benestants i seu de diferents entitats. En este Palau, hi va nàixer el poeta tortosí Gerard Vergés i Príncep.

Al segle XVII, el palau pertanyia a la família Oliver, i a mitjan segle XIX va passar a ser propietat de la comtessa de Vallcabra. Esta el donà al seu fill, el marquès de Capmany. Deixà de ser dels marquesos en acabar el segle, i aleshores van establir-s’hi comerços i un cinema. Posteriorment, va ser la seu del casino Centro Dertosense i del Liceu de Tortosa. La façana actual és possiblement de la darreria del segle XVII.

El 1868 s’hi va fer, al saló principal, la reproducció del Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada, en el que fou la seu del Centro Dertosense. A la darreria del segle XIX, pel seu estat ruïnós, és ensorrada i reconstruïda la façana i la part que mira al carrer de la Ciutat.

El 1967 fou adquirit i reconstruït per Josep Celma, que en fou propietari, i al qual cal agrair el posterior manteniment.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 24 = 31

Últimes notícies