HomeEconomiaLa Diputació de Tarragona inicia el projecte SOULFOOD per lluitar contra el...

La Diputació de Tarragona inicia el projecte SOULFOOD per lluitar contra el malbaratament alimentari

Amb l’objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de vuit socis locals i internacionals, posa en marxa el projecte SOULFOOD, una iniciativa que durant dos anys buscarà fórmules basades en la innovació tecnològica per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials.

El projecte té un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus i compta amb la participació, a més de la Diputació de Tarragona, de l’Ajuntament de Reus, REDESSA amb el Hub Foodtech & Nutrition, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També té quatre socis europeus, referents en els sectors de la innovació agroalimentària i el social: el Lithuanian Innovation Center (Lituània), el Digital Innovation Hub AgriFood (Lituània), l’Ajuntament de Roman (Romania) i l’ONG BoroumeSaving food saving lifes (Grècia).

La coordinació del projecte correspon a la Diputació, que també en liderarà la divulgació. SOULFOOD s’organitza en quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació. Cada un d’estos paquets de treball té associades diferents activitats, liderades per un dels socis i participades per diferents socis cada una. D’esta manera, es busca poder conèixer diferents maneres de treballar i aprendre de bones pràctiques internacionals, per tal de poder provar aplicar-les a la realitat de cada un dels diferents territoris participants.

Durant l’acte de presentació del projecte SOULFOOD este dimarts al Palau Bofarull de Reus, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha posat de manifest que “des de la Diputació impulsem i sumem esforços i coneixement d’altres administracions i agents per tal de desenvolupar projectes que facen més sostenible i equitativa la nostra societat”, i ha afegit que aquest projecte “s’alinea amb algunes de les principals línies estratègiques de la Diputació de Tarragona: apostar per la sostenibilitat, contribuir a l’equitat i promoure la transformació digital”.

Per part de l’Ajuntament de Reus, que hi participa a través de REDESSA i del Centre Social el Roser, Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, a més de diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació de Tarragona, ha explicat que “El projecte SOULFOOD coordina a diferents agents que, sota el paraigua del Hub Foodtech & Nutrition, treballen per generar projectes de col·laboració que oferisquen noves oportunitats de creixement i permeten fomentar la sostenibilitat, l’eficiència i l’aprofitament dels recursos; prioritzant iniciatives vinculades a l’economia circular, que és un dels temes que més interessa a les més de 50 empreses agroalimentàries adherides al projecte”.

El gerent del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, ha manifestat que “per al Clúster TICSud és molt emocionant formar part del projecte SOULFOOD i liderar el paquet de treball enfocat a identificar, desenvolupar i implementar solucions digitals per a una producció agroalimentària sostenible i eficient. Creiem fermament que la tecnologia pot jugar un paper crucial en la lluita contra el malbaratament alimentari i estem compromesos a aportar l’experiència i la innovació de les empreses expertes del TICSud per aconseguir aquest objectiu”.

Finalment, el coordinador d’espigolaments de l’àrea de Tarragona de la Fundació Espigoladors, Daniel Martínez, ha destacat que per la seua entitat “és fonamental sumar esforços per avançar cap a la prevenció i reducció de les pèrdues d’aliments i garantir el dret bàsic a una alimentació saludable i sostenible. Gràcies a la recuperació de l’activitat de l’espigolament, hem pogut teixir una xarxa de productors agrícoles del camp de Tarragona i d’arreu del territori que tenen un fort compromís amb l’aprofitament alimentari, a més de conèixer sobre el terreny la realitat de les pèrdues al sector primari. Des d’Espigoladors comptem també amb una llarga trajectòria de col·laboració amb entitats socials de distribució d’aliments, per fer-los arribar el que recuperem a partir de les espigolades. El projecte SOULFOOD permetrà fer un pas endavant en la identificació de reptes, bones pràctiques i solucions innovadores tant en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues com el de la donació d’aliments”.

Este pròxim dijous i divendres, 5 i 6 d’octubre, es donarà el tret de sortida formal a SOULFOOD, ja que tècnics de les diferents institucions sòcies, tant locals com internacionals, es trobaran a Reus. Durant esta primera trobada els socis del projecte compartiran la seua previsió de planificació i desenvolupament dels diferents paquets de treball i activitats previstes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

64 + = 68

Últimes notícies