HomeSense categoriaLa FAO es compromet a promocionar l'oli de les oliveres mil·lenàries de...

La FAO es compromet a promocionar l’oli de les oliveres mil·lenàries de la Mancomunitat del Sénia arreu del món

 L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) s’ha compromès a promocionar mundialment l’oli de les oliveres mil·lenàries de la Mancomunitat de les Taula del Sénia. D’aquesta forma es traduirà el suport de l’organisme al conjunt després de declarar-lo, el passat desembre de 2018, Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Així ho ha traslladat a representants institucionals, productors i propietaris el coordinador del programa SIPAM, Yoshihida Endo, que ha visitat durant aquests últims tres dies les oliveres mil·lenàries i municipis de les Terres del Sénia. Considera que aquesta promoció pot ajudar a incrementar l’interès comercial pel producte de les oliveres mil·lenàries i valoritzar-lo millor per garantir la seva conservació.

“No podem intervenir directament els mercats ni donar suport als negocis, però disseminar el coneixement i la informació pot resultar molt important per saber què es fa aquí: oliveres molt antigues que produeixen oli de qualitat. És un miracle!”, ha manifestat Endo, que acompanyat per l’especialista de la FAO, Clelia Maria Puzzo, ha visitat els exemplars de les finques de la Foia i l’Arion, entre d’altres municipis, així com diverses cooperatives que produeixen l’oli d’aquests arbres. 

Com la gran majoria de les declaracions que efectuen els organismes de Nacions Unides, la seva translació material és simbòlica i no aporta suport econòmic directe. Conscient d’aquestes limitacions, Endo s’ha esforçat a subratllar la importància que difondre l’existència del producte i el territori arreu del món, des de la mateixa web de l’organisme com en “totes les conferències internacionals” en les quals participa, pot ajudar a millorar la seva visualització arreu del món. 

“Difonent els valors d’aquest lloc a la comunitat global pot tenir un efecte en els mercats econòmics, conscienciant els consumidors perquè donin suport a la preservació d’aquest espai. Donant un incentiu als consumidors perquè comprin aquests productes d’aquí. Això, espero, que ajudaria a incrementar el seu preu”, ha reflexionat el responsable de la FAO, qui ha destacat que això, de retruc, podria ajudar també a impulsar l’activitat turística relacionada amb aquest patrimoni així com altres sectors davant el problema que suposa l’abandonament de conreus i del món rural en general per la cada cop decreixent valorització dels productes agraris autòctons.

La visita, ha assegurat, els ha permès també posar en valor la gestió del control de qualitat del producte final que efectua el sector de les Terres del Sénia; la convivència de diferents varietats d’oliveres, a més de les fargues mil·lenàries, així com difeerents conreus; o la interrelació amb diferents activitats econòmiques al territori. “Hem de conservar l’agricultura d’aquest lloc”, ha emfasitzat Endo. 

Preguntat sobre la necessitat de protegir legalment aquest patrimoni -tal i com ha fet la Generalitat Valenciana i té sobre la taula encara el Govern-, també en el context de les arrencades massives d’arbres per posar-los a la venda els últims mesos, el responsable de la FAO considera que podria ajudar efectivament a preservar la integritat del paisatge. “És una decisió totalment de la comunitat local. Si es continua conservant les oliveres, la llei serà efectiva. Només es pot garantir un èxit econòmic si el programa de tenir cura d’aquest patrimoni, per promocionar-lo comercialment, turísticament o atreure inversions, s’implementa adequadament”, ha afegit.

Els ajuntaments i la Mancomunitat de la Taula del Sénia han valorat positivament aquests plantejaments Segons la gerent de l’entitat, Teresa Adell, la major part de productors, propietaris, cooperatives i càrrecs institucionals contactats veuen coincideixen de forma majoritària en la “importància de fer visible i promocionar el projecte més enllà del territori”. “La FAO és una bona plataforma per donar-nos a conèixer mundialment” ha subratllat Adell, qui també ha valorat la possibilitat que l’organisme ofereix per connectar, compartir experiències i impulsar projectes comuns amb altres zones del món. En aquest sentit, ha recordat els projectes en marxa aquest 2019 de col·laboració en l’àmbit europeu dins del pla d’acció per aconseguir el reconeixement del SIPAM.

Per la seva banda, el president de la Mancomunitat i alcalde de Sant Jordi (Baix Maestrat), Ivan Sánchez, ha subratllat que el reconeixement de la FAO “dona credibilitat” a la lluita i el treball que des de fa anys van impulsar els 27 municipis, tant catalans com valencians, així com entitats privades i administracions públiques per coordinar actuacions que serveixin per fer visible aquest patrimoni.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies