La Sala Príncipe del Pavelló de Montjuïc va acollir el passat dia 4 un tast únic que va posar en valor la versatilitat i la grandesa de la Garnatxa Blanca de la Terra Alta. L’acte, titulat Un recorregut pel paisatge de 6 vinyes úniques de Garnatxa Blanca a la Terra Alta, es va celebrar en el marc de la Barcelona Wine Week (BWW) i va comptar amb la conducció del prestigiós Ferran Centelles, DipWSET, reconegut per la seva eloqüència, passió pels vins i coneixement sobre aquesta varietat.
Sis vitivinicultors de la Terra Alta es van agermanar per presentar les seves visions enològiques dins un mateix territori, sempre amb un vincle indissoluble amb la terra i la Garnatxa Blanca. L’objectiu principal de la trobada va ser mostrar la riquesa i la singularitat d’aquesta varietat ancestral, que, com va recordar Ferran Centelles, ja es cultivava a la Terra Alta en temps dels ibers al segle III aC.
Un tast que reivindica la unió i el territori
L’esdeveniment va comptar amb la presència destacada de sis elaboradors de referència:
- Ramon Roqueta Segalés, propietari i enòleg de LaFou Celler.
- Núria Altés, co-propietària d’Herència Altés.
- Juanjo Galcerà Piñol, gerent del celler familiar Celler Piñol.
- Joan Àngel Lliberia, propietari d’Edetària.
- Carmen Ferrer, propietària del Celler Bàrbara Forés.
- Francesc Frisach, propietari i enòleg de Celler Frisach.
El tast va posar de manifest el sentiment d’unió entre aquests cellers i l’estima per la Garnatxa Blanca i la seva terra. La clausura de l’acte va ser especialment destacada amb un concurs interactiu, impulsat per Ferran Centelles, que va posar a prova els coneixements dels assistents sobre la Terra Alta en clau d’humor.
Vins amb identitat pròpia
Els participants van poder tastar sis vins excepcionals que representen la diversitat i la personalitat de la Garnatxa Blanca en diferents paratges:
- Ànima de l’Avi Arrufí blanc 2023 – Celler Piñol
- El Quintà 2022 – Celler Bàrbara Forés
- Frisach Vernatxa 2022 – Celler Frisach
- La Serra blanc 2021 – Herència Altés
- LaFou de Rams 2018 – LaFou Celler
- La Terrenal 2020 – Edetària
-
Foto cedida per Herència Altés
Veus del territori
Durant l’acte, els elaboradors van compartir reflexions sobre el seu compromís amb la Garnatxa Blanca i la Terra Alta. Ramon Roqueta va destacar la singularitat de la vall de Batea, mentre que Núria Altés va recordar la condició de terra de frontera de la regió i l’emoció d’aquesta unitat entre cellers. Juanjo Galcerà Piñol, en clau més distesa, va recordar que el seu avi va viure fins als 107 anys perquè bevia vi del territori. Per la seva banda, Joan Àngel Lliberia va reivindicar la riquesa dels sòls, especialment els característics sòls de panal. Carmen Ferrer va posar en relleu la importància de l’agricultura de secà, assenyalant els desafiaments dels darrers anys, mentre que Francesc Frisach va animar tothom a visitar-nos, recordant que la distància entre Barcelona i la Terra Alta és la mateixa que a la inversa.
Un futur de col·laboració
Aquest tast ha evidenciat la germanor entre aquests cellers i ha posat les bases per a futures col·laboracions en forma d’activitats i investigacions conjuntes. El camí de la Garnatxa Blanca a la Terra Alta continua, i aquesta iniciativa reforça el seu paper com a epicentre d’aquesta varietat única.