HomeJustíciaLa Generalitat va efectuar vuit excavacions en fosses de la Batalla de...

La Generalitat va efectuar vuit excavacions en fosses de la Batalla de l’Ebre entre 2020 i 2022

La conselleria de Justícia, Drets i Memòria va efectuar vuit intervencions arqueològiques a les Terres de l’Ebre entre el 2020 i el 2022. En tres anys, les excavacions van permetre recuperar les restes òssies d’un total de 268 persones; la gran majoria -177- van aparèixer en l’exhumació al mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre. A més, durant este període s’han pogut identificar les restes de deu persones i retornar-les a les seues famílies gràcies al programa d’identificació genètica.

D’estos deu soldats que han pogut ser identificats, cinc han estat exhumats de fosses localitzades a les Terres de l’Ebre. En concret, han estat les despulles de Josep Sans Cabot, que es van recuperar arran d’una excavació a la zona d’un parc eòlic a Corbera d’Ebre; les del maqui Francisco Serrano Iranzo, el Rubio, que estaven enterrades al cementiri dels Reguers; i tres soldats dels 177 que es van recuperar a Santa Magdalena: Josep Aubeso Rovira, Andreu Flores Flores i Anton Casanovas Castany. A estos s’hi afegirà properament Joan Guil, també exhumat a Santa Magdalena i que ha estat retornat a la seua família ja en 2023.

Entre els anys 2020 i 2022, es van efectuar intervencions arqueològiques en vuit indrets de les quatre comarques ebrenques. En concret, a l’ermita de Sant Josep de Bot -on no es van trobar restes-, les Llenguaderes del Quico, a la Pobla de Massaluca, el cementiri dels Reguers, el Mas de la Pila de Corbera d’Ebre, el Pla de Vallxiquer d’Ascó, la zona de Valldepins d’Ulldecona, el Mas de Llacuna de Benifallet i l’ermita de Santa Magdalena de Móra d’Ebre.

Restes a l’incendi de Corbera d’ebre

L’incendi de 2022 a Corbera d’Ebre va fer sortir a la llum un gran nombre de restes humanes en diversos indrets que havien estat escenari dels combats més cruents de la Batalla de l’Ebre. Encara avui, afloren restes òssies dels excombatents, segons avançava esta setmana l’ACN. Des del Departament de Justícia han anunciat un protocol específic per tal de recollir i analitzar les restes que afloren a la zona del foc. Les setmanes després de l’incendi, la Generalitat ja va efectuar una primera recollida en superfície d’algunes de les restes, però l’erosió del sòl va revelar noves restes que són visibles als paratges afectats per l’incendi.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

86 + = 92

Últimes notícies