La gossa cadell de nom Valle, del deltebrenc Xavi Llambrich, se va emportar dos premis a Millor Molt Cadell Femella i Millor Molt Cadell de la Raça a l’exposició canina de Valladolid celebrada els dies 22 i 23 de febrer.
En una exposició canina, els gossos competixen entre ells i un jurat els valora a nivell estètic i de comportament. Xavi Llambrich, el propietari de la gossa guanyadora en les dos categories esmentades, explica al setmanari l’ebre de primera mà com va estar l’experiència.
“És una experiència nova, no havia estat mai en un esdeveniment com este. No tenia cap esperança en guanyar, només volia assegurar-me de passar-m’ho bé, i que la gossa també estigués còmoda”, relata Xavi Llambrich.
Llambrich és periodista i ha participat en tota mena d’esdeveniments públics, però indica que mai s’havia sentit tan inquiet com en l’exposició. Afirma que estava nerviós perquè no sabia quin seria el comportament de la gossa. “No és el mateix passejar per Deltebre o Tortosa, que és on normalment es mou, que estar en un ambient totalment desconegut per ella, amb molta gent mirant, molts de gossos… Tot i així semblava que estava més tranquil·la que jo”, apunta.
El deltebrenc explica que el jurat ho observava tot sobre els gossos: “Els miraven les potes, les dents, la boca, les orelles. Valoraven que el gos o gossa estigués curiós, la seua estètica i també el comportament que mostrava”.
En estos esdeveniments assistixen persones de tota mena. N’hi ha que, segons relata el participant, se prenen estos concursos molt seriosament: “Hi ha criadors que venen amb molts de gossos, els perruquers estan arreglant-los fins a l’últim moment, se fixen en cadascun dels detalls. Després estic jo que vaig anar amb zero expectatives i una mica perdut sobre com funcionava tot”. El propietari de Valle assegura que hi havia gent de tota Espanya i de molts països del món, sobretot llatinoamericans.
El propietari de la gossa cadell guanyadora narra com va estar el procés en què es va adonar que havia guanyat. “Em van entregar un cartró amb unes inicials, però com soc principiant en este món no vaig entendre que representava. Quan vaig passar per davant del jurat em van dir que Valle havia guanyat en dos categories diferents a nivell nacional i internacional. Després em van donar el trofeu, la medalla i sacs de pinso, que estos últims els vaig donar a una protectora perquè penso que ho necessiten més”, explica.
“No m’ho hauria esperat mai de la vida que la primera vegada tingués tant d’èxit”, indica el deltebrenc. Ell mateix explica que no va practicar gaire amb ella, tret d’alguns moments en els quals li ensenyava una mica com havia de caminar i comportar-se, però no s’havia entrenat amb molta freqüència.
Afirma que la seua intenció és presentar Valle a més exposicions. El pròxim mes de maig assistirà a un altre esdeveniment a Madrid: “No vull que es convertisca en una activitat molt recurrent a la meua vida, tinc altres prioritats i per a mi això és un hobby, però m’agradaria continuar participant-hi de tant en tant”. Ell mateix diu que li agrada la unió que es crea entre els diferents propietaris dels gossos de diferents parts d’Espanya i del món: “Un dels millors moments és quan te reunixes amb gent, els coneixes i portes menjar de la teua regió”.
Xavi Llambrich ha volgut agrair a la criadora de Valle, Almudena Álvarez, i a la perruquera, Clara Agramunt de la perruqueria Aclarits de Deltebre, per haver fet possible esta victòria: “Sense elles no hagués sigut possible”.