HomeSuccessosLa Guàrdia Civil alerta que el delta de l'Ebre és un dels...

La Guàrdia Civil alerta que el delta de l’Ebre és un dels llocs amb desembarcaments de narcollanxes

La Guàrdia Civil ha alertat que diversos grups criminals especialitzats en el tràfic d’haixix s’han instal·lat a la demarcació de Tarragona en el darrer any. Des del cos han apuntat que la principal causa és la pressió policial al sud de la península Ibèrica, que ha fet que les organitzacions s’hagen desplaçat cap al nord.

L’entorn del delta de l’Ebre és un dels llocs on més increment de la presència delictiva han detectat, amb desembarcaments de narcollanxes procedents del nord d’Àfrica. Des de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona s’ha liderat l’Operació Palika, que ha permès detenir nou persones a la demarcació de Barcelona i a Andalusia i intervenir fins a cinc tones d’haixix.

El cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, Jordi Verger, ha exposat este dilluns que el 2017 es va iniciar un pla específic contra el narcotràfic al sud d’Espanya a causa d’un increment d’organitzacions. “Això ha provocat moltes desarticulacions i genera un efecte de desplaçament, i han vingut més cap al nord”, ha indicat Verger.

Això ha obligat els policies d’aquí també a incrementar esforços i l’any passat des de la Guàrdia Civil van detectar tant un increment de l’activitat com un canvi en el sistema utilitzat pels traficants per moure la droga. Així, des del cos estatal van intervenir fins a 4,5 tones d’haixix en diferents operatius a la demarcació durant el 2021, així com quatre narcollanxes que transportaven esta substància.

Segons ha concretat Daniel Gómez, responsable del grup de delinqüència organitzada i antidroga de la secció de policia judicial de Catalunya de la Guàrdia Civil, “en els últims anys s’observava que Catalunya era una zona de pas a través de l’AP-7”.

Darrerament, a banda de les embarcacions també han detectat diferents partides a Catalunya, algunes de les quals al delta de l’Ebre. “Això ens fa preveure que de cara al futur poden augmentar i tenim indicis que es poden traslladar a les províncies de Barcelona i Girona”, ha concretat. Així, els agents estan posant el focus en el muntatge de barques especialment pensades per transportar grans quantitats de droga i en com els traficants obtenen la gasolina, un aspecte que “és complicat” per les organitzacions.

Amb tot, els comandaments policials han indicat que “l’haixix és una droga de pas”. “A vegades es queda aquí guardada temporalment, però va cap a Europa”, ha concretat Verger. Un dels motius és que a altres països del continent com Bèlgica o Itàlia el benefici que en poden aconseguir els delinqüents és superior. Héctor Muñoz, cap de la unitat orgànica provincial de la policia judicial de la comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil, ha emfatitzat que una partida de cinc tones d’haixix valorada en uns 10 MEUR a Espanya es pot vendre per 14 MEUR a Itàlia o per 18 MEUR a Bèlgica.

Operació Palika

Els agents han presentat este dijous l’operatiu antidroga més gran que han fet a la demarcació en els darrers dos anys. L’han batejat com a Operació Palika i ha comportat la incautació de cinc tones d’haixix i la detenció de nou persones, sis a la demarcació de Barcelona i tres a Andalusia, de les quals vuit han ingressat a presó.

L’operatiu va començar l’abril de l’any passat en un control policial a l’AP-7 a Vila-seca per combatre el narcotràfic procedent del nord d’Àfrica. “Els agents van detectar una furgoneta amb un conductor que es veia que estava nerviós. Va fer una evasiva i va fugir”, ha explicat el cap d’operacions de la comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil. L’home va acabar abandonant el vehicle i fugint a peu –va ser detingut més endavant en el conjunt de l’operatiu- i a la furgoneta s’hi van trobar 985 quilos d’haixix.

A partir d’aquí els agents van estirar el fil i van identificar persones a la demarcació de Barcelona que constituïen una organització criminal. Una de les operacions que va intentar fer el grup era un desembarcament a la platja de la Waikiki de Tarragona, que els agents van neutralitzar i van poder recuperar 68 fardells de droga. En tenir problemes de finançament els traficants van optar per aconseguir diners anant a comprar droga a Andalusia, transportar-la fins a Barcelona per després vendre-la en petites quantitats. A Màlaga i Algesires els agents van detenir tres persones i intervenir 1.400 quilos d’haixix i una “guarderia” que tenien per emmagatzemar el producte.

En el marc de l’Operació Palika es van arribar a fer nou entrades i registres a l’àrea metropolitana de Barcelona. Una d’estes va ser en un cinema del Masnou. Allà un dels membres del grup hi treballava fent tasques de manteniment, i va aprofitar un espai abandonat per a fer-hi un laboratori, en el qual es tallava la droga i es barrejava amb diferents substàncies, amb l’objectiu d’incrementar el pes del producte per poder-ne vendre més quantitat i, per tant, obtenir més beneficis.

 

Més delinqüents

L’augment d’organitzacions criminals és també evident en l’àmbit de la marihuana. “El problema en este cas és que el cultiu és a Catalunya. HI ha un increment significatiu de grups dedicats a la marihuana a Tarragona. Cada vegada són més especialitzats, violents i requereix una atenció prioritària dels cossos policials”, ha manifestat Verger. El responsable ha destacat la “coordinació” entre policies, que es materialitza amb eines informàtiques compartides i reunions trimestrals “on el tema principal són les investigacions criminals”, ha dit.

En el cas de l’haixix, Verger ha explicat que molts grups l’utilitzen per finançar-se i créixer, “i després dedicar-se a la cocaïna que dona més diners”. El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha reconegut que “hi ha risc que les organitzacions criminals corrompen les institucions”, però ha remarcat que els cossos “tenen sistemes d’investigació interna per detectar-ho”. “No hi ha condescendència”, ha finalitzat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 34 = 42

Últimes notícies