HomeJustíciaLa justícia atura provisionalment la retirada del monument franquista

La justícia atura provisionalment la retirada del monument franquista

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha dictat una provisió a través de la qual ordena al Departament de Justícia de la Generalitat i a l’Ajuntament de Tortosa que no s’executen les obres de desmuntatge del monument franquista del riu, executades pel Govern i autoritzades pel consistori a través d’una llicència d’obres contra la qual va recórrer a la justícia el col·lectiu Corembe, favorable a la reinterpretació del monòlit. La jutgessa, a través de la provisió, demana a l’Ajuntament i a la Generalitat que presenten al·legacions davant la petició de mesures cautelars per part de Corembe, que reclama tot just l’aturada dels treballs fins que la justícia sentencie sobre el fons de la qüestió: si l’Ajuntament pot o no atorgar llicència d’obra a la Generalitat sobre un monument del qual no n’és propietària cap de les dos administracions. També denuncien en el mateix recurs “manca de justificació de la sessió extraordinària en la qual s’aprova la llicència d’obres” o que esta va contra la “protecció del patrimoni cultural”. També es posa en qüestió que la Generalitat haja adjudicat les obres a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, considerant que esta societat no té entre les seves funcions canalitzar l’execució d’un projecte com este. Corembe ha presentat també altres recursos judicials.

Dilluns van començar els treballs d’anivellament de la llera del riu Ebre al seu pas per Tortosa [a la imatge] per a instal·lar-hi la plataforma que ha de sostenir la grua per a retirar el monument. Este era el primer pas en la materialització de l’enderroc després que a principis de juny l’empresa adjudicatària dels treballs realitzés un estudi geotècnic del terreny. Les previsions eren que es faria un segon estudi ara, un mes després, però fonts oficials del Departament de Justícia ho havien gairebé descartat a esta publicació: “En principi no farà falta un segon estudi geotècnic”. En qualsevol cas, la complexitat de l’operació no és menor. Per alguna cosa es farà servir una grua de les més grans d’Europa, que pesa 300 tones, té un braç extensible de 80 metres i és capaç de moure càrregues de fins a 6,7 tones. L’haurà de sostenir una plataforma que no serà en cap cas de formigó i després, com constaten les mateixes fonts, caldrà tornar la platja fluvial al seu estat anterior, davant les especulacions d’alguns mitjans estatals de signe conservador que han volgut assenyalar els “riscos mediambientals” de l’actuació.

La nova consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va assenyalat que tot i que la seua antecessora en el càrrec va assenyalar la data simbòlica i icònica del 18 de juliol -data de l’alçament franquista del 1936-, si els treballs tècnics previs ho permetien, la retirada podria començar abans del previst. En veure que Justícia accelerava, Corembe va demanar al jutjat mesures cautelaríssimes. És a dir, aturar qualsevol actuació fins que no acabe de decidir sobre les mesures cautelars sol·licitades anteriorment.

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre (Corembe) ha lliurat l’última batalla per a salvar el monument amb arguments “memorialístics” i com a reivindicació del resultat de la consulta ciutadana del 2016 a favor de la reinterpretació.

“Si comences obres, això és ja irrecuperable. O si el jutjat és garantista, fins que no hi haja una resolució definitiva, s’atura tot”, interpreta el portaveu de l’entitat Joan Otero, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies. La resolució judicial va ser adoptada i es va començar a notificar el mateix dilluns. L’Ajuntament de Tortosa la va rebre dimarts a primera hora. Ara, totes les parts disposen d’un termini de cinc dies per a presentar-hi al·legacions. La decisió sobre les mesures cautelars s’hauria de prendre en els propers dies.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, creu que la paralització judicial mentre no es resolguen les cautelars tampoc alterarà els plans del seu Departament. “Vull pensar que d’aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per  atreure’l perquè és un monument feixista que honora una banda, els que van guanyar la guerra, i d’acord amb el que s’havia dit s’hauria de retirar de l’Ebre”, ha assegurat Ciuró en declaracions a Ser Catalunya.

La Comissió per la Retirada dels símbols franquistes de Tortosa espera “una resposta ferma [en les al·legacions] des de la Conselleria de Justícia i de l’Ajuntament de Tortosa”, atenent que “la retirada del monument franquista es du a terme d’acord amb l’aplicació de la Llei de la memòria històrica del 2007”, ha recordat l’entitat a través d’un comunicat.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que havia demanat més informació i transparència al Departament de Justícia perquè la ciutat puga disposar d’elements del monument “per a explicar la història” i havia reiterat la petició a la Generalitat i a l’Estat que s’aprofite la pilastra per a fer-hi una passarel·la de vianants, va valorar també este dijous la paralització judicial dels treballs previs: “La llicència d’obres és un acte reglat, que no podíem decidir no atorgar si es complien els requisits i que nosaltres no executem, per la qual cosa la mesura de la paralització està adreçada al Departament de Justícia”, va limitar-se a constatar Roigé, que situa l’Ajuntament “a compte del que determine el jutjat”.

 

Entrevistes relacionades

 

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies