HomeCulturaLa Lira Ampostina i Canal TE arriben a un acord per potenciar la...

La Lira Ampostina i Canal TE arriben a un acord per potenciar la música de banda

El president de la Lira Ampostina, Manel Zaera, i el director gerent de Canal TE, Josep Maria Arasa, han subscrit aquesta setmana un acord de col·laboració per fer més visible, a través de la televisió local, el fenomen cultural per excel·lència de les Terres de l’Ebre: la música popular representada històricament per les Societats Musicals i les bandes de música.

L’acord consisteix en el fet que, mensualment, un representant de la Lira Ampostina es farà càrrec de la secció ‘SOM DE LA BANDA’, que apareixerà dins del magazín L’ESTRET DE MAGALLANES, cada últim dijous de cada mes. Durant tot l’any 2023, amb l’excepció dels dos mesos centrals de l’estiu. Així, per tant, el primer programa es podrà veure el dijous 23 de febrer.

La idea és seguir l’actualitat de totes les societats musicals, amb agenda i notícies, i donar veu a totes les entitats ebrenques que vulguen aportar continguts. També hi haurà actuacions en directe al plató (que s’ha ampliat per aquest motiu), i seguiments de concerts per valorar la seua creativitat (aparició de noves partitures, estrenes, etc.), per tancar el cercle amb el creixement de les escoles de música i dels músics professionals sorgits de les bandes.

A les Terres de l’Ebre actualment hi ha més de trenta societats musicals, i són més de dos mil els músics que participen de les bandes. És un fenomen cultural singular de l’Ebre. Això no obstant, l’imaginari cultural nacional no inclou encara la retransmissió regular de concerts de bandes de música. El món dels castells, en canvi, si té una oferta permanent a TV3 o a la Xarxa.

En l’àmbit de les televisions regionals, només al País Valencià es dedica programació regular a les bandes de música; i en l’àmbit estatal, és TVE que les atén de forma audiovisual, però principalment a les bandes sifòniques. La nova secció té per objectiu, segons Josep Maria Arasa, “anar creant sinergies i circuits de col·laboradors“, que facen possible “crear un programa propi més endavant“, i “implementar la retransmissió en directe o en diferit, almenys dels principals concerts que es fan al territori“. ‘SOM DE LA BANDA’ és per tant un primer pas cap a la normalització, que passa per “fer presents l’espectacle cultural de les bandes a la TV local”.

El director de Canal TE ha agraït a la Lira Ampostina, “l’entitat més prestigiosa del territori, aquesta aposta per la televisió local”; i també, la que els últims anys ha mostrat la precursora Agrupació Musical Senienca (que cada any aposta per emetre el seu Certamen Internacional de Bandes a través de Canal TE), la de la Filha (que ho va fer amb motiu del seu centenari), i la que manté i potencia l’ajuntament d’Amposta des que el regidor de Festes i Governació, Ramon Bel, aposta per la retransmissió del concert de bandes a les patronals del mes d’agost.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies