HomeSocietatLa Marxa pels Sediments reclama "un canvi de gestió" de les preses...

La Marxa pels Sediments reclama “un canvi de gestió” de les preses per garantir-ne la seguretat i preservar el Delta

La Marxa pels Sediments reclama a l’estat espanyol que passi a l’acció amb una pla de gestió de les preses de la conca del riu Ebre, que posi a funcionar els desguassos de fons i tècniques de mobilització sedimentària, com els buidatges i el dragatge, que ja han estat estudiats i quantificats per molts experts. Per a l’Associació Sediments, les batimetries dels sediments que ha iniciat el Ministeri per a la Transició Ecològica “són una maniobra de distracció” i temen que acabin sent “un estudi més”. La Marxa que han iniciat per difondre el problema per les poblacions afectades ha passat per Xiprana (Baix Arago-Casp) i recorre avui el tram Riba-roja-Flix, a la Ribera d’Ebre.

Aquesta setmana ha arrencat la Marxa pels Sediments, una iniciativa que recorrerà els pobles del tram final del riu Ebre per conscienciar sobre la falta de sediments al Delta i la seguretat de les preses. Després de visitar Xiprana, al Baix Aragó-Casp, aquests dimarts els caiacs de han sortit de pantà de Riba-roja fins a Flix, on fan aquest dimarts a la tarda la segona parada. “Perquè els sediments baixin fins al Delta, nosaltres hem de pujar riu amunt, als pobles del riu, per a defensar el bon estat de les preses, per una qüestió de seguretat d’aquests municipis i per a la mobilització de sediments cap al Delta”, ha explicat Josep Juan Segarra, portaveu de l’Associació Sediments.

L’acció, que acabarà el 9 de juliol a Amposta, també servirà per recaptar fons i presentar una denúncia contra la gestió de les preses, per a la qual han encarregat un informe a la Universitat de Saragossa. Per col·laborar-hi hi ha oberta una campanya de mecenatge.

Falta de manteniment a les preses 

La Marxa alerta a la ciutadania del risc d’una suposada falta de manteniment dels desguassos de fons de les preses. Les gestores dels embassaments diuen que es fan manteniments i controls de seguretat cada any, però la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) va assegurar a l’entitat que no disposen d’informes anuals. Segons Juan, no es té constància que “ho hagin fet mai”. “Ens van dir que no tenien aquesta informació i el que ens han arribat sempre és que no es gestionen els desguassos perquè l’empresa no vol assumir la despesa”, ha explicat. “Que ho demostrin amb vídeos de com obren els desguassos i passa l’aigua, sinó, no ens ho creiem”, ha afegit.

Fonts d’Endesa, que gestiona les preses de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix, expliquen que cada any es fan proves de funcionament dels mecanismes d’obertura d’aquests sistemes de seguretat (la comporta i les dues càmeres interiors) que caldria obrir per accelerar la solta d’aigua. Endesa assegura que es presenten “plans de manteniment i emergència” i que estan “tècnicament preparats” per respondre als requeriments del regulador, que és la CHE.

El que no estan obligats a fer, és comprovar que pels desguassos hi passa l’aigua perquè “el regulador no ho demana” i suposaria activar el pla d’emergència. Endesa assegura que a la paret de la presa no s’acumulen els sediments i no bloquejarien l’entrada d’aigua als desguassos. Segons l’última batimetria, queden retinguts a les cues dels embassaments. En el cas de Riba-roja estan acumulats a uns 30 quilòmetres de la presa i en el cas de Mequinensa, a 100 quilòmetres.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

18 + = 24

Últimes notícies