HomePolíticaLa mateixa quota en escons amb què va tancar la legislatura, però...

La mateixa quota en escons amb què va tancar la legislatura, però ara més plural

Esquerra s’ha imposat per primer cop a la circumscripció del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Amb un 50,37% de participació, la candidatura republicana ha estat la més votada amb 67.903 vots (24,49%) i ha conservat els cinc escons. El PSC dobla el nombre de diputats, de 2 a 4 en obtenir 55.558 sufragis, el 19,88% del vot. Junts, sense el PDeCAT, continua com la tercera força més votada. Obté 4 escons, els mateixos que el 2017, amb 52.224 vots i un 19,51% del total. Ciutadans, la gran guanyadora de les eleccions del 21-D, es queda amb un únic diputat dels cinc que tenia a la circumscripció després de perdre 106.323 vots i haver-se de conformar amb 14.502 (5,23%). Aterra amb força l’extrema dreta, amb els dos escons de Vox (26.072 vots i un 9,4% del vot emès), que fagocita el PP (11.970 paperetes i el 4,32%) i el dixa sense representació per Tarragona per primera vegada. La CUP (18.831 vots, un 6,79%) ) recupera el diputat perdut fa quatre anys enrere i els comuns mantenen el seu amb 13.615  vots (4,91%).

Així, les Terres de l’Ebre mantenen els cinc escons amb què van acabar la legislatura anterior, després que Alfons Montserrat, d’ERC, i Joan Caballol, del PSC-Units per Avançar, s’incorporessen a la cambra en el decurs d’un mandat que havia començat amb només tres ebrencs escollits per la circumscripció del Camp i l’Ebre -Lluís Salvadó, Irene Fornós i Mònica Sales- i amb Carme Forcadell, que el 2017 anava a la llista d’Esquerra per Barcelona. Salvadó repetix pels republicans, però al rapitenc, que previsiblement serà jutjat enguany per part del TSJC, no l’acompanyarà Fornós, que ara havia quedat fora dels llocs de sortida, sinó la tortosina Maria Jesus Viña, última d’obtenir un escó. També repetix Mònica Sales, que ocupava el número dos de Junts.

Els altres dos representants seran de dos partits no independentistes, amb la qual cosa la quota ebrenca guanyarà en pluralitat. D’una banda, el veterà alcalde de Batea Joaquim Paladella -número 3 del PSC- tornarà al Parlament, on ja va exercir de diputat socialista entre 2003 i 2010 durant l’etapa dels dos governs tripartits. D’altra banda, Jordi Jordan estrenarà la casella dels diputats ebrencs per Catalunya En Comú Podem. Des de Víctor Gimeno amb ICV -el senienc va ser diputat entre 1988 i 1999- que este espai progressista no aconseguia representació per l’Ebre.

Valoracions agredolces i nit sense celebracions

La nit electoral, com sempre, va dixar diferents lectures a les seus dels partits, però en este cas la tònica compartida va ser l’absència de simpatitzants i d’abraçades pel context covid. També va ser una nit de celebracions agredolces. Salvadó reconeixia que a ERC li hauria agradat guanyar les eleccions en escons i en vots a Catalunya, però destacava que els resultats eren “molt bons”, no només d’ERC sinó de l’independentisme. La lectura territorial només podia ser eufòrica: “És un goig poder dir que hem guanyat a les quatre capitals de comarca, a les quatre comarques  i a més de 40 municipis”.

A Junts, també se celebrava que l’independentisme hagués superat la barrera del 50% dels vots a Catalunya i els bons números de la formació transversal: “Estic contenta per revalidar l’escó per a l’Ebre i celebrem els resultats d’una formació nova i jove com la nostra, amb un recorregut curt però una trajectòria llarga”, valorava la jesusenca Mònica Sales en declaracions a Canal Terres de l’Ebre.

El regust més agredolç potser es concentrava a la seu dels socialistes, on ja entreveien lluny la possibilitat de governar malgrat la victòria de Salvador Illa. Això sí, el partit ha recuperat el diputat per les Terres de l’Ebre que va perdre el 2015. “Hem guanyat les eleccions, per tant, satisfacció. No fem festa per la pandèmia, però estem molt contents de recuperar la veu ebrenca al Parlament de Catalunya”, posava en valor Paladella en una compareixença a la seu del partit a Tortosa.

La candidata ebrenca de la CUP, Júlia Urgell, celebrava que haja sortit escollida la seua cap de cartell, la tarragonina Laia Estrada: “Sumem esta representació per la demarcació de Tarragona, i estem contents de com han anat les coses i dels fruits de la campanya”, expressava la jove política de la Fatarella. Jordi Jordan, també en una atenció a Canal Terres de l’Ebre, celebrava la consolidació de l’espai del seu partit. “Hem consolidat el diputat a la demarcació i els resultats al país en un context complicat d’abstenció, cosa que normalment afecta la nostra formació política”, analitzava Jordan, que compaginarà el Parlament amb la seua condició de portaveu del grup municipal de Movem a l’Ajuntament de Tortosa.

Temps de reflexió al PDeCAT

Cares llargues especialment a la seu del PDeCAT, que no va aconseguir entrar al Parlament. El número dos de la llista per Tarragona i alcalde de Gandesa, Carles Luz, acceptava la derrota sense gaires pal·liatius i la mateixa nit de les eleccions emplaçava el partit a “analitzar el resultat i la situació, sense prendre cap decisió en calent”. El Partit Demòcrata es va estrenar el 14-F amb el seu perfil propi amb 7.699 vots (un 2,78%) a la demarcació de Tarragona. També acceptava, com no podia ser d’una altra manera, que no havien estat uns bons resultats l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. “No ho podem amagar. És una evidència. No ho hem sabut explicar prou i ens ha pogut afectar una abstenció molt gran, però ara hem de seguir treballant per este projecte de centre que creu en la independència però també en la reactivació econòmica”, va manifestar Roigé, al programa L’Ebre al Dia, de Canal Terres de l’Ebre. La política tortosina també es va mostrar “convençuda” que l’espai polític del PDeCAT “existix al nostre país” i va demanar al futur govern que governe “per a tothom” i supere “la falta de seriositat dels últims mesos”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies