Les Terres de l’Ebre han acumulat precipitacions rècord esta primavera amb diferents episodis de pluja que han acumulat al voltant de 300 litres per metre quadrat. La gran quantitat d’aigua acumulada està impedint als pagesos del delta de l’Ebre realitzar les tasques prèvies de preparació dels camps per a començar el cicle de l’arròs, amb la inundació i la sembra dels camps. L’any passat la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre va obrir el canal el 23 d’abril, enguany, però, a principis de maig els regants encara no tenen una data concretada per a la solta d’aigües.
El terreny està saturat d’humitat i les pluges constants -amb episodis de precipitacions cada setmana a l’abril- no permeten assecar els camps perquè els pagesos puguen fer les faenes prèvies de llaurar i anivellar els arrossars, abans d’inundarlos. Si continuen les precipitacions els pagesos no descarten començar a treballar els camps, malgrat tot. “Haurem de fer sí o sí els treballs dins de l’aigua i això suposa més despesa i més dificultats. Els tractors s’enfonsen i tot es complica”, ha assegurat Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos (UP) en declaracions a l’ACN. “Més val una faena mal feta pels terrenys en sec que ben feta per l’aigua”, insisteix Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre. És per això que, de moment, la majoria de pagesos esperen que el temps millore per a poder treballar els camps i les comunitats de regants encara no han començat a soltar l’aigua.
Un cop s’obren els canals de reg, es necessita entre 8 i 10 dies per a inundar el delta de l’Ebre, i per a anar bé este procés s’hauria de fer com a molt tard a principis de la segona quinzena de maig per a evitar retardar la sembra al mes de juny. A hores d’ara és difícil preveure les conseqüències que una sembra tardana pot tindre sobre la campanya de l’arròs i tot dependrà de la meteorologia del final de la primavera i l’inici de l’estiu. “Tot dependrà de les temperatures que tinguem a l’estiu, però en els darrers anys quan ha calgut fer sembres tardanes, després ha madurat ràpid i la sega s’ha fet, com a molt, amb quinze dies de diferència”, ha explicat Carlos Fornós, arrosser i impulsor de la sembra en sec al delta de l’Ebre.
Més d’un mes de retard en la sembra en sec
Enguany els pagesos que opten per la tècnica de la sembra en sec -més efectiva en la lluita contra el cargol pomaja duen més d’un mes de retard en la sembra de l’arròs respecte de l’any passat quan van poder-ho fer a finals de març. Amb tot, Carlos Fornós no creu que siga un problema haver de sembrar tan tard: “amb les varietats que cultivem no hi haurà problema, ens podem esperar fins al juny. L’arròs tindrà una maduració més tardana, en temps més fresc, la qual cosa ens afavorirà per a evitar la pyricularia al mes d’agost”. En el cas de la sembra en sec, Fornós creu que si ja no plou més, a principis de la setmana vinent es podrà començar a treballar ja els primers camps i sembrar-los.