HomeEnergiaLa ministra Ribera nega que l’Estat estiga tramitant els dos macroparcs eòlics...

La ministra Ribera nega que l’Estat estiga tramitant els dos macroparcs eòlics de Tivissa

Els dos macroparcs eòlics de Tivissa, projectats per l’empresa Green Capital Power, porten un any i mig sense tramitar-se. Així ho ha assegurat la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que ha defensat que el malestar mostrat per l’Ajuntament de Tivissa ha estat “un malentès”.

Ribera ha respost les preguntes del senador d’ERC Xavier Castellana, que ja havia anunciat que portaria a la Cambra Alta la inquietud dels veïns i el consistori de Tivissa enfront dels grans parcs eòlics Tivissa I i Tivissa II, que comptarien -entre tots dos- amb 25 aerogeneradors de grans dimensions. Es tracta de centrals que superarien els 50 MW de potència instal·lada -Tivissa I tindria 72MW i Tivissa II, 108MW- i, per tant, es tramiten a través del Ministeri i no a la Generalitat. Des de l’Ajuntament van denunciar el passat 1 de juny que, des del febrer del 2020, no tenien cap novetat al voltant dels nous projectes i l’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, va demanar “més transparència” al govern estatal i va denunciar la inquietud de no tenir informació al voltant dels dos grans projectes eòlics.

La ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i vicepresidenta quarta del govern estatal, ha assegurat que fa un any i mig l’empresa va presentar “una proposta prèvia per a determinar l’abast que hauria de tenir l’abast de l’estudi d’impacte ambiental” posterior. Per això, la companyia va fer una sèrie de consultes però, des de fa un any i mig, no ha fet nous tràmits. Per tant, el govern de l’Estat tampoc té constància de cap avenç en els dos parcs eòlics projectats a Tivissa.

Tot i això, la ministra no ha volgut assegurar que els projectes estiguen aturats ni enterrats. Ha destacat que “pot ser que els projectes estiguen desats al calaix però també pot ser que l’empresa els torne a presentar”, i ha afegit que, si l’empresa volgués seguir amb la tramitació podria “presentar un nou projecte d’impacte ambiental” que complisca amb els requisits i les esmenes que va marcar el govern a la proposta prèvia.

Per la seua banda, el senador Xavier Castellana, ha demanat a l’Estat “més transparència” i que l’Estat “mantinga informats els ajuntaments al voltant la tramitació” dels projectes, tant si tiren endavant com si es troben aturats.

L’Ajuntament de Tivissa ha rebut, des de l’aprovació del Decret 16/2019, un total de 39 projectes eòlics i fotovoltaics de promotors que es volen instal·lar al terme municipal. L’alcaldessa ha denunciat que l’allau de projectes ha col·lapsat els serveis tècnics del consistori, que ha hagut fins i tot de contractar serveis externs, amb la corresponent despesa per a l’erari municipal. “Estem col·lapsats i ens sentim indefensos”, diu l’alcaldessa, Montse Perelló.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 21

Últimes notícies