HomeEnergiaTeresa Jordà es compromet a modificar el decret d’energies i escoltar els...

Teresa Jordà es compromet a modificar el decret d’energies i escoltar els territoris afectats

El polèmic Decret 16/2019 d’emergència climàtica es modificarà en les properes setmanes. Així ho ha avançat la consellera d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, Teresa Jordà, que ha descartat derogar-lo i té intencions de canviar la normativa durant este estiu perquè estiga llesta ja al proper mes de setembre. Jordà ha reconegut que el Decret actual “no funciona bé” i que la normativa ha de “tenir en compte els territoris on s’han d’instal·lar les centrals d’energia renovable”, tot i que també ha subratllat que “la transició energètica” és necessària i fonamental per al futur del país.

Per això, Jordà ha destacat que caldrà “fer-ho tot alhora”. D’una banda, té pensat presentar les modificacions abans de les vacances d’estiu i, de l’altra, haurà de seguir amb el desplegament d’energies renovables arreu de Catalunya per a complir amb l’horitzó 2050 i fer front, en els propers anys, al desmantellament de les centrals nuclears. Està previst que en les properes setmanes queden clares les línies d’acció del nou govern pel que fa al desplegament de les energies renovables i l’equilibri territorial. El pacte d’investidura entre ERC i la CUP es comprometia també a decretar una moratòria pels grans projectes eòlics arreu del país i a treballar en una política energètica que afavorís els petits productors, les comunitats energètiques i l’autoconsum enlloc de les grans centrals.

Mentrestant, els ajuntaments han ideat mesures per a protegir-se dels projectes eòlics que ja han rebut el vistiplau de la ponència d’energies renovables. És el cas de l’Ametlla de Mar, que ha aprovat ja l’inici de la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per tal de zonificar el terme i establir en quins terrenys serien aptes les centrals solars i en quines no. Així, el consistori ha decretat una moratòria de llicències mentre dure la modificació i fa front al parc eòlic de l’Ametlló, que ha rebut una forta oposició des de l’Ajuntament i diverses entitats del municipi.

A la Terra Alta, el Consell Comarcal ha ofert als ajuntaments l’assessorament d’una empresa energètica per tal de fer una modificació en la seua normativa municipal d’urbanisme i també delimitar els terrenys on no es permetria més proliferació de centrals fotovoltaiques, eòliques o inclús de línies d’evacuació.

Arriben els aerogeneradors

Des de fa uns dies, l’empresa Naturgy ha iniciat ja el trasllat de les peces dels quinze nous aerogeneradors que formaran els dos nous parcs eòlics de Barrancs i Punta Rodona, als termes municipals de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Els camions de gran tonatge han de travessar el nucli urbà de Gandesa -on han modificat la plaça Francesc Serres- i també de Vilalba dels Arcs.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 68

Últimes notícies