HomePolíticaLa ministra Teresa Ribera titlla el projecte de la MAT de desproporcionat...

La ministra Teresa Ribera titlla el projecte de la MAT de desproporcionat i il·lògic

Totes les administracions s’oposen a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que s’ha projectat entre l’Aragó i el Baix Llobregat, i que travessaria la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Camp de Tarragona. El front comú d’ajuntaments i consells comarcals per a aturar el projecte ha rebut el suport d’entitats ecologistes i també de la Generalitat. Este dimecres, però, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, també ha definit el projecte com a desmesurat i poc lògic.

La ministra, i vicepresidenta tercera del govern, ha assegurat al Senat que “no es tracta d’una línia elèctrica convencional, sinó que es planteja un cablejat de 270 quilòmetres” i que “no té proporció”. Rivera ha estat clara i ha declarat que “té molt més sentit que els projectes de renovables evacuen en punts de connexió pròxims i no que plantegen travessar províncies senceres i arriben a comunitats autònomes diferents” d’on es produïx l’energia. “Parlem d’una línia d’uns 270 quilòmetres per a evacuar quatre parcs eòlics i una central fotovoltaica. És difícil d’entendre”, ha dit Rivera.

D’esta manera, l’oposició de l’executiu espanyol a la MAT que promou el conglomerat empresarial Forestalia podria ser una estocada definitiva al projecte. Des que es va fer públic, en ple mes d’agost, ajuntaments de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i la resta de comarques afectades han fet un front comú per a oposar-se a la línia elèctrica, argumentant que és un projecte insostenible i que podria travessar espais protegits. Entitats ecologistes com Xarxa Sud o Gepec també han presentat al·legacions al projecte, argumentant que es podria afectar espais afectats per figures de protecció, com zones PEIN o Xarxa Natura 2000. A més, travessaria un terreny afectat per, almenys, sis Denominacions d’Origen diferents.

La Generalitat també s’ha sumat a l’oposició, argumentant, a més, que els 180 quilòmetres de la línia elèctrica dins territori català tindrien una afectació clara en camps de cultiu i també en granges que existixen actualment. Per mitjà del Departament d’Acció Climàtica, s’han afegit també a les al·legacions al projecte.
Amb este teló de fons, representants d’ajuntaments i consells comarcals es van reunir este dijous -dia 16- amb el subdelegat del Govern espanyol a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, el tortosí Joan Sabaté. La reunió va durar uns 30 minuts i va ser “profitosa” i “empàtica”, segons va definir l’alcalde de Falset, Carlos Brull. Sabaté s’ha compromès a traslladar les queixes del territori a l’executiu espanyol, tot i que -el dia abans- la ministra ja va deixar palesa la seua posició contrària al projecte.

Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha expressat que tant la Ribera com la Terra Alta ja son productores d’energia nuclear, eòlica, hidroelèctrica i fotovoltaica. “La por que tenim és que una línia tan sobredimensionada encobrix alguna cosa que no sabem”, ha destacat. De fet, la MAT de Forestalia preveu transportar l’energia que es generen en cinc parcs eòlics i fotovoltaics, però té una capacitat per traslladar -segons ha publicat l’ACN- l’equivalent a la producció de deu centrals nuclears.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies