HomeCulturaLa ninotaire Pilarín Bayés dibuixa la ‘Petita Història de l’arròs del Delta...

La ninotaire Pilarín Bayés dibuixa la ‘Petita Història de l’arròs del Delta de l’Ebre’

“Fa molt poc que vaig publicar el meu llibre número mil. I aquest sobre el delta de l’Ebre deu ser el 1001 o 1002. He plantat un parell d’arbres, he tingut quatre fills, però mil llibres és una xifra molt contundent. Gairebé ja n’he perdut el compte”, explica amb un somriure la il·lustradora i ninotaire vigatana Pilarín Bayés, que acaba de fer 80 anys. El número 1000 l’ha sobrepassat amb la Petita Història del l’arròs del Delta de l’Ebre, un llibre juvenil que acaba de sortir d’impremta. I és que malgrat l’edat, continua dibuixant: “M’hi poso a primera hora del matí, després dino, faig la becaina, llegeixo diaris i, a la tarda, torno a agafar els llapis i colors”, explica.

En este nou volum, Pilarín Bayés ha posat imatges als textos del periodista tortosí Oriol Gracià, en una història que narra les peripècies de l’Aina i a la seua família en un cap de setmana de descobertes al Delta. “És una història més aviat curta, pensada per als menuts de la casa, perquè puguen conèixer com es cultiva l’arròs, descobrir els paisatges, la flora, la fauna i descobrir la història singular d’este racó del sud del país”, explica Gracià.

“Primer vaig llegir el text per inspirar-me, després vaig haver d’investigar una mica com eren els ocells que s’esmenten al llibre i també sobre els espais per on transcorre la història, malgrat que al Delta hi he estat moltes vegades i me’l conec bé. Amb l’equip de l’editorial ens vam trucar moltes vegades, per resoldre dubtes i fer propostes”, comenta Pilarín. “He intentat que els dibuixos quedin de la manera més versemblant possible i és un llibre que he fet amb il·lusió, amb la voluntat que els nens coneguin quin és l’origen d’un cereal que mengem amb gust”, afegeix. El llibre, que ha s’ha gestat amb la col·laboració d’Arròs Montsià i la Cambra Arrossera del Montsià, forma part de la col·lecció Petites Històries de l’Editorial Mediterrània.

Els dibuixos d’una generació

Pilarín Bayés és, segurament, la il·lustradora catalana més popular. De llarguíssima trajectòria, de traç molt personal, amb dibuixos característics i reconeguts arreu, vinculada a la revista infantil Cavall Fort des del anys seixanta, ha il·lustrat llibres didàctics, llibres de text per a les escoles, auques i cartells de molts esdeveniments (un dels darrers, el de la Festa del Renaixement de Tortosa). Per això, els seus dibuixos són al record de diverses generacions de catalans.

“Un dels primers llibres que vaig llegir de menut va ser El zoo d’en Pitus, del Sebastià Sorribas, amb les il·lustracions de la Pilarín. A més, amb vuit o nou anys vaig començar a col·leccionar les Petites Històries, a través de les quals vaig conèixer molts personatges de la història de Catalunya i del món: Gaudí, Miró, Picasso, Frida Khalo, Mozart, Rodoreda… Per això, fer un llibre amb la PIlarín i, a més, sobre un territori que em sento tan meu com el delta de l’Ebre, m’enorgullix de manera doble”, explica Oriol Gracià.

De fet, la col·lecció de Petites històries compta amb més de tres-cents títols, tots il·lustrats per la Pilarín, alguns dels quals dedicats a les Terres de l’Ebre, com per exemple, la Petita Història de Sebastià Juan Arbó, la Petita Història de Sant Carles de la Ràpita, la Petita Història d’Ulldecona o la dedicada a César Martinell, arquitecte, entre d’altres, dels cellers modernistes de Gandesa i Pinell de Brai.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 96

Últimes notícies