HomeSense categoriaLa nova Associació de Dones del Món Rural ja reunix una trentena...

La nova Associació de Dones del Món Rural ja reunix una trentena de pageses, ramaderes i pescadores de les Terres de l’Ebre

El dia que l’enòloga Rosa Domènech va agafar una mànega per a netejar el terra d’un dels primers cellers on va treballar, se li va apropar un dels companys per a ajudar-la. “Perdone, però és la meua faena, no s’amoine que ja la sé fer”, li va contestar. D’això ja fa gairebé vint anys, però encara ara hi ha moltes treballadores del sector del vi que han de demostrar que poden desenvolupar qualsevol de les tasques rutinàries del celler en plena autonomia. I per a posar fi a estes dinàmiques quotidianes -ara se’n diuen micromasclismes- i altres de força més complexes -invisibilitat en el sector, bretxa salarial, infrarepresentació en els òrgans de presa de decisió d’empreses i cooperatives, etc.-, encara no fa ni un any que s’ha creat l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya. Domènech, que és copropietaria del Celler Clua de Vilaba dels Arcs, n’és una de les vocals a les Terres de l’Ebre.

L’entitat ja agrupa gairebé una trentena de sòcies del sector agrícola, ramader, forestal i pesquer de les quatre comarques del sud de Catalunya amb l’objectiu de defensar els interessos i les necessitats de les dones, crear sinergies i millorar la igualtat d’oportunitats del sector. “Els problemes de les dones són los mateixos, tant si fas arròs i tomates, com si pesques o cultives vinya. Al món rural hem estat i encara estem invisibilitzades. Hi ha altres sectors, com l’ensenyament o la medicina, que els darrers anys han fet un pas de gegant en la reivindicació del paper de la dona. A les dones pageses, ramaderes, pescadores ens fa falta picar molta pedra”, explica Marcel·la Otamendi, pagesa de l’arròs i representant de les Terres de l’Ebre al comitè executiu de Dones del Món Rural.

“Es parla del nostre empoderament, cada cop hi ha més fòrums on podem parlar de les nostres reivindicacions, però tot això és postureo, perquè no estem presents als llocs de decisió. Hem de fer complir la Llei d’igualtat: no és normal que ni a la Federació de Cooperatives, ni a les cambres arrosseres no hi haja cap dona als òrgans de govern. A la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre tampoc i a la de l’Esquerra, només una. I això que només et parlo de les dades que tinc més a mà”, afegix Otamendi. “Volem ser als òrgans de decisió, però és complicat aconseguir-ho en solitari. Per a trencar amb les normes hi hem de ser totes, fer pinya. I sobretot cal que canvie el rol social de la dona. A una de les nostres associades li han dit que ara no és el moment d’entrar a la junta d’una entitat. Com que no és el moment?”, es queixa Rosa Domènech.

Amb la creació d’esta nova entitat, el grup de dones també vol incidir en les polítiques del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i vol estar present en les diverses taules sectorials per tal de professionalitzar la seua activitat i apoderar les dones del sector primari. De fet, ara fa dos setmanes, en la presentació de l’entitat a Tortosa, hi va participar la consellera d’Agricultura Teresa Jordà. “Des que hi ha hagut dones al capdavant del Departament, hem notat un salt qualitatiu importantíssim. Amb la Teresa Jordà hi tenim una relació de complicitat”, explica Otamendi. “Amb tot, qui va propiciar la creació de la nostra entitat va ser Meritxell Serret, la primera dona consellera d’Agricultura de la Generalitat, cessada amb el 155 i ara delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea des de Brussel·les”, explica. De fet, este dijous, un grup de representants de l’associació van ser a la capital de la Unió Europea per a reunir-se amb Serret i abordar l’estratègia a seguir per a reivindicar les polítiques de gènere en l’àmbit rural a les institucions europees.  

 

Premi al fòrum GAStronòmic

L’Associaciója ha rebut un reconeixement del sector de l’alimentació a Catalunya. En el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, l’entitat va rebre el Premi Josep Mercader 2019 en la categoria de Producte i Territori, un premi pensat per a reconèixer la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana.

 

Marcel·la Otamendi, a la costa de Deltebre | ACN

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + = 16

Últimes notícies