HomeCulturaLa nova sala del Museu inclourà divuit dibuixos restaurats de Gimeno i...

La nova sala del Museu inclourà divuit dibuixos restaurats de Gimeno i un quadre de Casanova recentment adquirit

La nova pinacoteca de Tortosa mostrarà 55 obres, procedents del fons municipal i de cessions d’altres col·leccions, entre les quals, del MNAC i del Prado.

L’ampliació del Museu de Tortosa encara la recta final per tal d’obrir al públic un nou espai dedicat als tres referents més destacats de la cultura tortosina de fa un segle: Francesc Gimeno, Antoni Casanova Estorach i Agustí Querol. La nova sala en mostrarà un total de 55 obres. Una part procedeix del mateix fons municipal, que compta amb quadres, dibuixos i escultures dels tres autors. L’exposició també comptarà amb peces que formen part de col·leccions públiques i privades, entre les quals destaquen les del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que aportarà vuit quadres, o del Museu del Prado, amb una obra cedida. Així mateix, també hi haurà obres que formen part de fins a set col·leccions particulars, per a les quals l’Ajuntament ha aconseguit la cessió per tal que es puguen mostrar a la nova sala temàtica.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha agraït avui la bona voluntat de totes les pinacoteques públiques i privades que “des del primer moment han mostrat la bona predisposició per a poder mostrar obres d’uns autors tan rellevants no només per a Tortosa sinó de l’art català“, ha assenyalat. Obres que, posades en context en un mateix espai expositiu, ajudaran a ampliar la visió de cadascun d’estos referents culturals tortosins.

Foto: Cedida

Dins de les obres exposades a la nova sala també destaca el conjunt de divuit dibuixos de Francesc Gimeno que fins ara ocupaven un lloc preeminent al mateix ajuntament de Tortosa. Per tal de poder-los mostrar amb les condicions més òptimes, recentment han sigut sotmesos a un procès de restauració. Després d’una primera intervenció per part de la unitat de restauració de béns mobles de la Diputació de Tarragona, situada a l’Escola d’Art de Tortosa, s’ha completat la restauració al taller d’Anna Ferran, a Reus. Com a resultat de l’actuació, els han retirat les restes d’adhesius de la cinta amb la qual els havien muntat sobre els suports antics. A més, els han aplicat un tractament per a corregir les patologies que presentaven pel pas del temps i les condicions atmosfèriques, entre altres intervencions.

A la vegada, els treballs han permès posar en valor una característica d’algunes d’estes obres: a la part posterior de sis exemplars s’amagaven també altres dibuixos del mateix Gimeno. Esbossos i retrats que quedaven ocults pel tipus de suport utilitzat aleshores. Ara, el marc emprat deixa a la vista les dos cares per tal que puguen ser intercanviades per a mostrar l’altra part de l’obra, sense la necessitat de modificar-ne l’estructura.

Foto: Cedida

Estes obres de Gimeno ja estan situades a la sala de reserva del Museu, a l’espera de poder ser mostrades a la nova sala. A la mateixa sala de reserva també espera el lloc definitiu l’adquisició que recentment ha fet l’Ajuntament de Tortosa per a ampliar el fons pictòric de la ciutat: es tracta del quadre ‘Aparició’, d’Antoni Casanova. Un oli sobre tela que conté tots els elements de la producció comercial i sàtira anticlerical de l’autor, amb el detallisme característic del seu estil que va ser cobejat pel públic parisenc del seu temps.

Els treballs d’adequació de la nova sala està previst que finalitzen en poques setmanes per tal de poder obrir al públic.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies