HomeMedi AmbientLa PDE exigeix als partits que "liderin la defensa de l'aigua" de...

La PDE exigeix als partits que “liderin la defensa de l’aigua” de l’Ebre abans que calguin noves mobilitzacions

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) demana als partits polítics ebrencs que mirin “més enllà dels seus termes municipals” i “liderin la defensa del territori a partir de l’aigua“. Lamenten que “cap programa electoral faci al·lusió a la sequera” i avisen que tornaran les mobilitzacions socials en una tardor “calenta“. La PDE tem que un cop “normalitzada la sequera” es plantegin obres estructurals per a futurs episodis secs, una interconnexió de xarxes “encoberta” amb “regadius sospitosos i dessaladores“, com la de Cunit, per unir la xarxa del CAT i la del Ter Llobregat. “Cal un gir de les polítiques d’expansió perquè afecten les Terres de l’Ebre, on es generen els recursos d’altres llocs“, ha recordat el portaveu Josep Antoni Panisello.

Els antitransvasistes consideren “immoral” que es posi en risc el sector primari del Delta mentre el Consorci d’Aigües de Tarragona “no retalla ni un metre cúbic a les indústries” i al sector turístic. “L’aigua surt d’aquí i fa falta aquí“, ha reivindicat Panisello.

Mentrestant els pagesos han anat a protestar a les portes de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre perquè és el sector primari qui està patint les restriccions. “Per fi verbalitzen – només fa 23 anys que la PDE ho diem – que la gestió de la CHE és poc transparent, més aviat és fosca i sempre guanya l’agroindústria, les hidroelèctriques i les grans empreses“, ha apuntat Matilde Font. “Els pagesos són els grans perjudicats, com sempre“, ha afegit.

Per a la Plataforma en Defensa de l’Ebre és “immoral” que els arrossaires, pescadors, mariscadors i pagesos hagin de fer “mans i mànigues” per les restriccions de reg que els imposa la CHE mentre el CAT no en fa cap. La concessió del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona va ser possible perquè era l’aigua “sobrant” dels canals de reg de Delta. “És la sangonera de les Terres de l’Ebre“, ha denunciat Panisello.

De fet, el portaveu de la PDE ha recordat que el pla de restitució per a la descontaminació del pantà de Flix només va assegurar les infraestructures per garantir que l’aigua del CAT arribés “en bones condicions allà“, però moltes de les obres de seguretat dels pobles ribera amunt de Tortosa van quedar per fer, encara ara quan s’està desmuntant les plaques de confinament de la zona contaminada.

La PDE recorda que la situació d’escassedat que viu la conca de l’Ebre és la conseqüència d’una mala gestió i d’haver estirat “més el braç que la màniga amb els regadius“. Amb el reg, com recorda Susanna Abella, es va un transvasament “gairebé tan gran” com el que es plantejava l’any 2000. També temen que el pla de sequera acabi reduint els cabals ecològics de l’Ebre i els seus afluents i recorden que el PHE no concreta cap cabal ambiental per als canals del Delta, tot i que són imprescindibles per la seva funció ecològica.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 73

Últimes notícies