HomeSense categoriaLa Ponència Ambiental tomba l'avantprojecte del parc eòlic 'La Mar' a Tivissa...

La Ponència Ambiental tomba l’avantprojecte del parc eòlic ‘La Mar’ a Tivissa i l’Ametlla de Mar

TERRES DE L’EBRE // La Ponència Ambiental d’energies renovables dictamina que l’emplaçament del parc eòlic La Mar’, projectat per EdP (Energías de Portugal) als termes de Tivissa i l’Ametlla de Mar, és “desfavorable“. Alguns dels arguments en contra són la proximitat a l’àrea vital de parelles d’àguila cuabarrada i altres espècies protegides de fauna o l’elevat nombre de centrals que es tramiten a la mateixa zona i que suposen un gran “impacte acumulatiu”. L’entitat ecologista GEPEC-EdC celebra que s’hagi tombat l’avantprojecte de ‘La Mar’, que és el més petit de quatre parcs eòlics que conformarien “un macroprojecte” de 168 MW de potència. La Ponència també ha descartat els últims mesos els parcs Tivissa I i II de Naturgy i Motarro II de Montalt SL.

GEPEC-EdC celebra que el Departament de Territori, a través de la Ponència Ambiental d’energies renovables, hagi emès un dictamen desfavorable a la ubicació del parc èolic ‘La Mar’. “Felicitem Territori per haver fet correctament la seva feina i desitgem que el Govern vagi entenent que la transició energètica no es pot fer d’esquena a la ciutadania i a cop de decret”, apunta l’entitat en un comunicat.

La Ponència considera “insalvables” elements determinants del projecte per incompatibilitat amb els criteris de l’article 7.1 i 8.1 del Decret llei 16/2019, per afectació de l’entorn d’influència sobre el patrimoni natural, la biodiversitat i sobre el patrimoni cultural, i la minimització de l’impacte paisatgístic. Es llegeix en la resolució que el nombre de parcs eòlics que s’estan tramitant en una mateixa zona, especialment als municipis de Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, “faria aconsellable una planificació conjunta i prendre en consideració els efectes acumulatius de tots els parcs eòlics en tramitació i els que ja es troben en funcionament”.

En aquest sentit GEPEC recorda que la central ‘La Mar’ forma part de quatre projectes eòlics que l’empresa portuguesa EdP Renovaveis tramita “com a part d’un complex industrial de dimensions gegantines“, situat als termes de Tivissa, El Perelló, l’Ametlla de Mar i Vandellòs-Hospitalet de l’Infant. ‘La Mar’ estava format per 8 aerogeneradors, amb una potència de producció d’energia eòlica de 32 MW però era “el més petit dels quatre fragments” amb què la multinacional portuguesa planificava produir 168 MW.

L’entitat ecologista ha tornat a denunciar que les multinacionals energètiques “aprofiten el marge competencial entre l’Estat i la Generalitat” per tramitar les centrals de menys de 50MW a Catalunya, dividint els projectes en diversos parcs més petits. “Els principals avantatges de la tramitació autonòmica vers l’estatal és que s’escurcen considerablement els tempos i que no es tenen en compte els impactes conjunts dels quatre projectes perquè l’avaluació ambiental es fa individualment”, adverteixen. “La fragmentació en projectes més petits es fa en frau de llei, vulnerant les competències de la Llei d’Avaluació Ambiental 21/2013 estatal i altres preceptes legals com la ‘identitat substancial’ i ‘l’acumulació’ que obliga a l’administració a tramitar conjuntament aquells projectes que tenen una ‘connexió íntima'”, com el fet de compartir la mateixa línia d’evacuació, les mateixes subestacions, o tramitar-se conjuntament en temps i forma per part del mateix promotor.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 23

Últimes notícies