HomeSense categoriaLa Ponència de Renovables accepta l'emplaçament de dos parcs eòlics a la...

La Ponència de Renovables accepta l’emplaçament de dos parcs eòlics a la Pobla de Massaluca i Ascó

TERRES DE L’EBRE // La Ponència d’Energies Renovables ha acceptat amb condicions la viabilitat de dos nous parcs eòlics a les Terres de l’Ebre. Es tracta del Tossal Gros que Naturgy ha projectat a la Pobla de Massaluca (Terra Alta) i afecta també els termes municipals de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre i  la Fatarella. L’altra central amb llum verda és el parc Tramuntana I, de l’empresa Energia Eòlica Tramontana, als termes d’Ascó i Flix (Ribera d’Ebre). L’òrgan tècnic assenyala que tot i l’informe favorable “l’efecte acumulatiu amb altres instal·lacions eòliques a la zona pot comprometre la implantació” d’estos parcs. També el parc solar Els Plans a Garcia té el vistiplau de la Ponència si es fa radioseguiment un any a una parella d’àguiles cuabarrada.

En la sessió del 6 d’abril, la Ponència de Renovables va emetre un acord favorable a l’emplaçament de l’avantprojecte parc eòlic Tossal Gros, als termes municipals de Pobla de Massaluca, Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Ascó. Preveu 10 aerogeneradors i l’òrgan tècnic descriu desenes de consideracions a les quals el projecte definitiu ha de donar compliment. Es demana a Naturgy que avaluï “la interferència” de la central amb “els actius del territori” que reivindiquen els informes dels ajuntaments i el Consell Comarcal de la Terra Alta, i que s’estudiï “la correcta inserció ambiental i paisatgística de la instal·lació” i l’impacte sobre l’activitat i el paisatge agrari actual.

A més d’estudis sobre l’avifauna protegida i els quiròpters i també de la flora amenaçada, es demana a la promotora que quantifiqui “la pèrdua neta de superfície d’hàbitats naturals i les mesures per compensar-ho”. L’acord assenyala “els impactes indirectes” per la proximitat de parc als espais de la xarxa Natura 2000 Matarranya-Aiguabarreig, Ribera de l’Algars i a l’espai Tossals d’Almatret i Riba-roja, com a Zona especial de conservació (ZEC) i Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA). A més, s’apunta que l’emplaçament és “susceptible” d’albergar jaciments arqueològics o paleontològics no coneguts, així com altres béns culturals, elements del patrimoni etnològic o vestigis de la Batalla de l’Ebre (trinxeres, aixoplucs, pous de tiradors), i es demana un estudi d’afectació sobre el patrimoni cultural.

En els mateixos termes, l’òrgan tècnic de Territori aprova el parc eòlic Tramuntana I a Ascó i Flix, advertint que es projecta prop del parc eòlic Fatarella, el parc eòlic Barbers o el parc eòlic Corbera. La Ponència identifica que quatre dels aerogeneradors afecten per proximitat l’àrea vital de la parella d’àguiles cuabarrada de Vinebre (EB10) i demana un radioseguiment d’un any. La promotora ja va capturar i equipar el mascle al gener d’enguany.

Com Tossal Gros, el Tramuntana I no es projecta en espais protegits, però és proper als espais de la xarxa Natura 2000 Serra de Montsant-Pas de l’Ase, així com de l’espai Riberes i Illes de l’Ebre, Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Ribera de l’Ebre a Flix i es reconeix que “la proximitat del parc eòlic a n’estos espais naturals protegits pot tenir incidència sobre els seus objectius de conservació”.

Finalment, també s’ha donat el vistiplau a l’emplaçament de parc solar Els Plans, de 5 MW, al terme municipal de Garcia al qual també es demana un estudi de radioseguiment d’un any de la parella d’àguiles cuabarrada de Garcia. La Ponència, en l’última sessió del 5 de maig, ha desestimat el parc eòlic Ascó II a Batea.

 

Acumulació de parcs eòlics

A la Terra Alta, amb 148 aerogeneradors que ja funcionen, se n’han proposat instal·lar 107 més (en 16 noves centrals eòliques). 9 dels projectes han estat desestimats (61 molins), 5 han rebut el vistiplau de la Ponència i 1 més està pendents de passar el tràmit.

A la Ribera d’Ebre, amb 21 aerogeneradors que ja funcionen, se n’han proposat instal·lar 205 més (en 29 noves centrals eòliques). 11 dels projectes han estat desestimats (84 molins), 10 han rebut el vistiplau de la Ponència i 8 més estan pendents de passar el tràmit (2 per via d’aprovació de l’Estat perquè superen els 50 MW de potència)

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

76 + = 77

Últimes notícies