HomeSense categoriaLa ponència d’energies renovables dona el vistiplau a dos nous parcs eòlics

La ponència d’energies renovables dona el vistiplau a dos nous parcs eòlics

LA POBLA DE MASSALUCA // La ponència d’energies renovables ha aprovat la tramitació de dos nous parcs eòlics entre la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. El parc Tossal Gros, de Naturgy, projecta deu nou aerogeneradors a la Pobla de Massaluca, mentre que també s’ha aprovat el parc Tramuntana I, que ha de construir nou aerogeneradors entre Ascó i Flix.

En el cas de Tossal Gros, els aerogeneradors se situarien entre els espais protegits per la Xarxa Natura 2000. Per això, la ponència d’energies renovables ha posat desenes de condicionants a tenir en compte en el projecte definitiu del parc. Segons ha publicat l’ACN, la ponència insta Naturgy, l’empresa promotora, a quantificar “la pèrdua neta de superfície d’hàbitats naturals i les mesures per a compensar-ho” i també les afectacions sobre l’avifauna i els quiròpters.

Pel que fa a Tramuntana I, no es projecta al voltant d’espais protegits, però la ponència exigix a Abo Wind -els promotors- que tinga en compte els efectes que pot tenir sobre la parella d’àligues cuabarrades de Vinebre i els ha demanat un radioseguiment d’un any. L’empresa, però, ja va capturar el mascle el passat mes de gener i l’ha equipat per a poder estudiar les seues dinàmiques.

Tot i això, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, assegura que “és preocupant la proximitat d’un dels aerogeneradors al nucli urbà”, i el consistori ja s’ha posat en contacte amb l’empresa promotora per tal de mirar “la seua reubicació o suspensió”. A la vegada, Barbero ha assegurat que treballaran “per a socialitzar els beneficis de la instal·lació”, i que la nova central puga repercutir en el benestar dels veïns del municipi.

Esta setmana també s’ha fet oficial que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’Ajuntament de Batea i establix que els parcs eòlics han de repercutir econòmicament en els municipis on s’instal·len. L’Ajuntament tenia un litigi amb la promotora del parc eòlic Coll del Moro per les compensacions del parc, que es van acordar el 2002, i se situaven al voltant de 200.000 euros anuals. Ara, l’empresa argumentava que, amb la supressió de les primes a les renovables del 2013, el parc no era tan rendible i l’aportació s’havia de reduir a uns 15.000 o 20.000 euros anuals. El TSJC ha resolt que l’empresa ha de continuar complint amb el conveni del 2002, tal com estava estipulat. Amb el decret 16/2019, no es preveuen compensacions de les empreses als ajuntaments, així que la jurisprudència de la sentència només afectaria els consistoris que mantenen acords amb les promotores dels primers parcs eòlics que es van instal·lar al país.  

 

MOBILITZACIONS

El passat diumenge, més de 300 persones van manifestar-se a la Terra Alta contra el decret d’energies renovables i van exigir-ne la derogació i una moratòria pels parcs que ja ha aprovat la ponència de renovables. La mobilització formava part d’una acció conjunta entre entitats i sindicats de la majoria de demarcacions catalanes, que van organitzar actes durant tot el cap de setmana per a protestar contra la normativa actual i la proliferació “sense fre” de nous parcs a les zones rurals de tot el país.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies