HomeSocietatLa primera comunitat energètica d’Ulldecona comença a definir-se

La primera comunitat energètica d’Ulldecona comença a definir-se

Durant la passada edició de la Fira Àgora d’Ulldecona es va presentar la iniciativa d’una comunitat energètica al municipi, tant per a habitatges com per a comerços.

Recentment, s’ha fet una trobada oberta a la ciutadania per a explicar el projecte, resoldre dubtes i que les persones interessades puguen apuntar-s’hi i formar part d’esta iniciativa. A l’acte es va exposar com agrupacions de persones, ja siguen particulars, entitats, ajuntaments o empreses, tan petites com mitjanes, poden crear cooperatives o associacions per a generar, gestionar i utilitzar electricitat de fonts 100 % renovables, tot per a transformar el territori i encaminar-lo cap a un model descentralitzat i en mans dels mateixos membres que en formen part, totes estes persones, entitats o empreses.

Així, per una banda, permet generar estalvi en la factura de la llum, una preocupació tan vigent en l’actualitat; i, per l’altra, combatre la pobresa energètica i democratitzar l’energia, cosa que es traduïx en el fet que la propietat del projecte és de les mateixes persones beneficiàries.

A més a més, s’assolixen múltiples beneficis ambientals, tan reclamats en els temps que corren, com la descarbonització, generar i fer servir energia de proximitat i la dinamització i sostenibilitat del territori. També té el vessant social, la construcció de comunitat, la coneixença i la lluita contra la pobresa energètica, i l’estalvi econòmic en les factures energètiques anuals.

Inicialment, l’Ajuntament d’Ulldecona impulsarà dos instal·lacions fotovoltaiques: una, al pavelló poliesportiu de l’avinguda Terrers, a l’extrem oest del municipi; i l’altra, a la coberta del pavelló del carrer Vicent Aubà, a la part sud. Amb les dos instal·lacions, la producció anual està prevista en 154.582 kWh i 164.976 kWh, respectivament, cosa que serviria per a l’autoconsum dels equipaments públics i per a donar servei a aproximadament 200 membres més, siguen habitatges o comerços petits.

Darrere del projecte es compta amb l’assessorament i suport d’E-plural, una aliança de 5 cooperatives: Energia per la Igualtat (EPI) com a consultora en eficiència energètica i producció fotovoltaica, Tàndem, Som Energia, Arkenova i Suno. E-Plural acompanya l’Ajuntament i tothom que forme part del projecte en la creació i manteniment de la comunitat energètica, treballant des de les seues tres dimensions claus (social, econòmica i tècnica), que permeten crear comunitats energètiques participatives, inclusives i resilients.

L’Ajuntament d’Ulldecona és un dels impulsors al territori de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, un ecosistema territorial que treballa per a generar emprenedoria col·lectiva, nous projectes en ESS i de transformació social, així com llocs de treball de qualitat, i que forma part de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària amb l’objectiu de promoure, reforçar i consolidar este àmbit fixant objectius i estratègies comunes, com també fomentant la cooperació i l’acció conjunta entre els seus membres, i fent-ho des del diàleg permanent amb els seus actors. En els darrers tres anys, el consistori ha invertit més de 500.000 euros en mesures de foment de l’estalvi energètic.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 91

Últimes notícies