HomeCulturaLa Processó de la Passió de Tortosa sortirà diumenge des de la...

La Processó de la Passió de Tortosa sortirà diumenge des de la nova plaça de la Catedral

La Processó de la Passió del Diumenge de Rams, única a tot Catalunya, arrancarà des de la nova plaça de la Catedral, on hi haurà els onze passos exposats des de les onze del matí i fins a la sortida de les vestes a les vuit de la tarda.

Es tracta de la processó més important de la Setmana Santa de Tortosa, la més important de Catalunya per la gran participació i implicació de la ciutadania i per una història que es remunta a un parell de segles enrere.

És l’única que se celebra a tot Catalunya per Diumenge de Rams i és la que inaugura la Setmana Santa al país, amb una participació en anys anteriors a la pandèmia de fins a 2.000 vestes, representants de diverses confraries i que s’identifiquen amb un color i un pas.

Els mateixos confrares són els que empenyen els passos amb les seues mans durant tot el recorregut, tot i que alguns ja disposen d’elements de motor per a poder-los fer anar amb una millor mobilitat. La recuperació de la processó que organitza l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa, després de dos anys sense fer-se pels efectes de la pandèmia de covid-19, significarà un pas més cap a la normalitat d’una activitat que es pot considerar religiosa però, també, lúdica, festiva i turística.

Com es va recordar durant l’acte de presentació del programa d’enguany, l’any 2020, quan tots els preparatius estaven a punt per a la presentació del programa, el confinament va suposar la cancel·lació de tots els actes de la Setmana Santa. L’any següent, encara amb mesures restrictives de prevenció pel nombre de contagis, tampoc es van poder fer les processons, encara que sí que es van recuperar alguns dels actes.

L’acte més multitudinari i espectacular dels que conformen la Setmana Santa a la capital del Baix Ebre, tal com figura al llistat d’activitats de Patrimoni Festiu de Catalunya, resulta especialment singular en representar la Passió i mort de Crist de manera completa en una data inusual, el Diumenge de Rams. En destaca el vessant simbòlic que ha integrat un conjunt de tradicions tortosines molt arrelades.

Entre els usos més característics de la Processó del Diumenge de Rams hi ha el fet que els natzarens obsequien amb caramels la gent que presencia la desfilada. És esta una tradició llevantina que a Catalunya sols es dona a Tortosa, i que, en els orígens, sembla, tenia com a finalitat traure el mal gust de boca que dixa en el poble la visió dels sofriments de Nostre Senyor, plasmats en els misteris que desfilen.

Per a Cinta Fontanet, presidenta de l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa, al programa hi han tingut cabuda tots els actes habituals, i s’han ajornat només aquells que tenien els més menuts com a protagonistes, en espera d’una millora de la pandèmia.

“El programa preveu fer sortir les quatre processons habituals de la ciutat: la primera serà la del Diumenge de Rams, la seguiran les del Silenci, la mitjanit de Dijous Sant i les del Sant Enterrament, a Tortosa, i a Jesús, el Divendres Sant. Hem notat que els nostres confrares tenen moltes ganes de sortir i retrobar- se amb una tradició que habitualment passa de pares a fills”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + = 15

Últimes notícies