HomeSocietatEl concurs de creditors d’Agrofruit anirà a judici el 16 de maig

El concurs de creditors d’Agrofruit anirà a judici el 16 de maig

El concurs de creditors d’Agrofruit arriba a judici el 16 de maig, quatre anys després de l’anunci de la liquidació de la que va ser la principal empresa exportadora de cítrics a Catalunya.

El deute que acumula encara avui Agrofruit supera els 20 milions d’euros, una xifra que sorgix després de descomptar tots els actius que tenia l’empresa fins l’any 2018, quan el forat econòmic ascendia a 30 milions d’euros, i que obliga a anunciar el seu tancament definitiu i l’ERO d’extinció per a tots els seus treballadors.

Els informes de l’administrador concursal -que supervisa el concurs de creditors i analitza les causes de la fallida de l’empresa- han qualificat el concurs com a culpable. L’administrador atribuïx la fallida de l’empresa a les males praxis en la seua gestió econòmica i descarta que haja estat conseqüència d’una situació fortuïta o una fluctuació del mercat. Havent declarat el concurs com a culpable, ara serà el jutjat mercantil número 1 de Tarragona el que determinarà l’abast de la responsabilitat de l’administració en el deute contret.

Tant el Ministeri Fiscal i l’administrador del concurs demanen que l’exdirector general d’Agrofruit, Xavier Guarner i el representant de l’auditoria, Rodolfo Marsal responguen solidàriament pel 100% del deute restant, més de 20 milions d’euros, que hauran d’assumir amb el seu patrimoni, a banda d’una inhabilitació de 5 anys per a exercir el comerç. En l’escrit inicial, la fiscalia també demanava estos mateixos càrrecs per a l’expresident de la companyia, el difunt Lluís Vives, qui ha quedat exclòs de la causa. Per a la resta d’administradors, la fiscalia i l’administrador concursal reclamen que assumisquen fins al 50 % del deute, també, de forma solidària, i la mateixa inhabilitació per a treballar al sector.

Esta responsabilitat solidària, proposada pel fiscal i l’administrador, és una via legal de pagament dels deutes que oferix més garanties als creditors a l’hora de cobrar, perquè implica que podran reclamar el retorn dels seus diners a qualsevol dels investigats, sense que calga fraccionar el deute o en funció del grau de responsabilitat de cadascun. En el cas d’Agrofruit, els creditors podran reclamar el 100% del deute a Guarner i Marsal, i fins al 50%, a la resta d’administradors.

El judici del concurs arriba mesos més tard que l’Audiència Provincial de Tarragona confirmés la condemna imposada pel jutjat Penal núm.1 de Tortosa a Guarner, en què sentenciava l’exdirector general a 2 anys i tres mesos de presó i a pagar una indemnització de més de 800.000 euros per un delicte de falsedat documental.

Les operacions de Guarner van provocar un deute de més de 30 milions d’euros, cosa que va precipitar l’obertura novament d’un concurs de creditors a l’empresa l’any 2018 i finalment, la liquidació de l’exportadora citrícola. Segons es descriu a la sentència, Guarner va crear un sistema de facturació fictícia, amb augments de capital fraudulents, va maquillar els comptes durant anys i es va aprofitar de la confusió que existia entre el patrimoni d’Agrofruit i la SAT Ebrefruit, que depenia de la primera. Este és el segon concurs de creditors al qual s’ha vist abocat Agrofruit.

Al 2013, quan el Consell d’Administració de l’empresa i la Junta rectora d’Ebrefruit van conèixer la situació financera de la mercantil, van presentar la sol·licitud de concurs voluntari, que van acabar superant l’any 2015 a través d’un conveni de pagament als creditors que preveia quitances de gairebé el 90 %.

Tancat este episodi, l’empresa sobreviu fins l’any 2018, quan l’incompliment del conveni acordat al 2015 provoca una nova obertura del concurs, que ara encara una de les seues darreres fases amb el judici del proper 16 de maig. Amb la celebració del judici mercantil, acabarà un dels darrers capítols de la que va ser una de les principals exportadores de cítrics de Catalunya, amb una producció que representava el 57 % de les exportacions catalanes i una facturació de 70 milions d’euros anuals.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 70

Últimes notícies