HomeSense categoriaLa protectora municipal d’Amposta, Engrescats, recull 610 gossos al territori durant el...

La protectora municipal d’Amposta, Engrescats, recull 610 gossos al territori durant el 2018

El cap d’Àrea Regional del Cos d’Agents Rurals de Barcelona, Jaume Bosch, en declaracions a ‘Versió estiu’ de RAC 1, afirmava que “Cada 18 minuts es recull un animal abandonat. L’any 2015 es van abandonar 22.000 animals a Catalunya”. I esta xifra pràcticament no varia. Quant al territori ebrenc, només la protectora municipal d’Amposta, gestionada per l’Associació Engrescats de les Terres de l’Ebre, va recollir 610 gossos l’any 2018. Esta xifra engloba tant els gossos que s’havien perdut i gràcies al microxip van poder ser retornats als seus propietaris, com també animals que simplement van ser abandonats a la seua sort.

La presidenta d’Engrescats, Núria Espanya, declara que “esta xifra impressiona perquè significa que agafem quasi 2 gossos al dia i això és molt per al nostre petit territori. Ho trobo esgarrifós”. L’associació Engrescats, que va sorgir com una organització de persones que volien dignificar la vida de l’animal per damunt de qualsevol cosa, des de l’any 2016 es fan càrrec de la protectora municipal d’Amposta. 

 

Gossos que estan a la protectora d’Engrescats | Núria Caro

 

D’un grup de facebook a ser la protectora municipal d’amposta

La xarxa social de Facebook ha sigut l’embrió d’Engrescats. I és que l’any 2012 es va crear un grup a la plataforma per a reunir tots aquells que estiguessen engrescats a tirar endavant un projecte: muntar una associació protectora d’animals. El seu propòsit era ajudar, de manera voluntària, a qui portava en aquell moment la Protectora Municipal d’Amposta, ja que, segons explica Espanya, “sabíem que les adopcions no funcionaven massa i el que volíem era ajudar-lo de manera voluntària, i per mitjà de les xarxes socials, incentivar estes adopcions. Però no va voler, de fet, no ens va deixar entrar per la porta”. Això no va aturar cap de les voluntàries, que eren totes dones, en el seu propòsit i a partir del 2013, i després de moltes reunions, van constituir-se com a associació, es van autogestionar i van començar a recollir gossos. “Primer vam recollir un gos, després un altre, uns amics ens van deixar un terreny a l’entrada d’Amposta situat per l’actual gasolinera del Bon àrea, i sense adonar-nos-en ja estàvem recollint gossos”, explica Espanya. Del 2013 al 2015, l’associació Engrescats funcionava en estes cases d’acollida i un petit terreny on podien tenir quatre o cinc gossos.  El nombre de cases d’acollida van anar augmentant i Engrescats va anar agafant més volum d’animals fins a “tenir 25 0 30 gossos repartits per tot Amposta, la Ràpita i Tortosa”, detalla la presidenta de l’associació. També conta que va ser en este moment quan van començar a fer les adopcions. 

Mentre l’associació anava creixent i el volum d’animals que recollien també, les seues fundadores no s’oblidaven de la protectora  i continuaven insistint al consistori. No va ser fins a l’any 2016, coincidint amb el canvi de govern dels convergents als republicans, que les Engrescades van veure obrir una escletxa. Segons Espanya, “ERC Amposta va veure que havia d’haver-hi un canvi, van agrair tota la feina feta, que en va fer molta, al senyor que portava la protectora abans i Engrescats va passar a ser la protectora municipal”. L’increment d’Engrescats, doncs, va de la mà de convertir-se en protectora municipal, ja que, actualment tenen 80 gossos a càrrec seu -60 a la gossera i 20 en cases d’acollida-, 3 gats -després d’un estiu en què n’han tingut més d’una trentena-, i una persona treballant allà cada dia.

 

Gossos que estan a la protectora d’Engrescats | Núria Caro

 

Temps a la protectora i adopcions

De mitjana, els gossos que arriben a la protectora hi estan uns tres mesos. Els cadells no els donen en adopció fins que, mínim, no tenen un mes i mig de vida; i els adults, entre que els esterilitzen, passen els 20 dies reglamentaris després de l’operació i tenen un bon caràcter, dels tres o quatre mesos no baixa. També tenen gossos que trenquen esta mitjana com és el cas de la Blanca, una podenca blanca amb taques marrons, que fa 5 anys que està a la protectora. Quant a les adopcions, els cadells “no són un problema”, diu Espanya, ja que “de seguida surt gent que els vol. El problema són els adults”. Des que va entrar la fundació holandesa Stichting Hondenzorg en Welzijn a formar part de la família d’Engrescats, este problema ha desaparegut. “Sense Holanda no seríem el que som, sens dubte és el millor dels regals”, declara Espanya. I és que, més enllà que la fundació holandesa aporte menjar, material, ajuda econòmica, la xifra a destacar és que el 75% de gossos adults van a Holanda. “Aquí adopten molts cadells i de tant en tant, algun gos adult. A Holanda adopten meitat cadells i meitat adults, i d’aquí que molts dels gossos adults se’n vagen cap allà”, exposa la presidenta d’Engrescats.

 

Qui formen avui engrescats?

Sis anys després de la seua formació com a associació i tres al capdavant de la protectora municipal d’Amposta, la família d’Engrescats la formen 9 dones a la junta, 1 treballadora, 30 voluntaris, 20 cases d’acollida, més d’un centenar de teamings -les persones que aporten 1 € íntegre al mes a l’entitat-, i sis veterinaris que treballen diàriament amb la protectora (Montsià veterinaris d’Amposta, Mascotes Centre veterinari i Clinivet de la Ràpita, Nexo de Tortosa i Agatameus veterinària de Deltebre). A més, dels 83 peluts que tenen ara mateix a càrrec seu.

 

Gossos que estan a la protectora d’Engrescats | Núria Caro

 

Donacions i ajudes econòmiques

Engrescats té conveni amb dos ajuntaments del Montsià, el d’Amposta que els paga 2.000 € mensuals per a fer la recollida d’animals, i des d’este mes d’agost el consistori rapitenc aporta 750 € al mes; però també reben una subvenció anual d’uns 14.000 € de la Diputació de Tarragona. “Això semblen molts diners i és normal que la gent ho pense, però la nostra mitjana de factures de veterinari al mes són de 6.000 euros”, afirma Espanya. Quant al manteniment dels gossos, “depenem totalment de la gent que ens fa donacions per a fer segons quines operacions, així com dels diners de les adopcions”, diu Espanya. Quan van començar organitzaven diferents activitats, anaven a fires, feien sortides cada mes i venien diferents tipus de marxandatge (samarretes, calendaris, loteria, etc.) per a recaptar fons, i també demanaven pinso. Ara, que ja estan econòmicament més estables i “la gent ja ens coneix i ens fa ingressos directament pel banc, ja no sortim tant perquè també hem de separar una mica la vida de la protectora del nostre temps lliure”, relata la presidenta d’Engrescats. Els actes que tenen a l’agenda engrescada són la caminada solidària a l’octubre, la sortida per Santa Llúcia, Sant Jordi, les fires d’Amposta i el Vermut Engrescat de les Festes Majors. 

 

Futurs projectes a la protectora

Les instal·lacions de la protectora estan formades per diversos tancats de reixes on viuen els peluts. Tots els cadells estan en un mateix tancat, la resta estan dividits per raça, ja que, així, s’entenen millor entre ells, però també n’hi ha alguns, els últims d’arribar a la protectora i d’altres més conflictius, que estan sols fins que troben algun grup amb qui congenien. Des del dia 1 d’este mes, després de 3 anys allà, han aconseguit tenir llum. La presidenta d’Engrescats manifesta que “de projectes no en falten”, però els que necessiten ara són: una sala de cures, el soterrament de les fosses sèptiques que generen molts problemes d’olor i una canalització per a poder desguassar i instal·lar un lavabo. Quant a les fosses sèptiques i la canalització, el consistori d’Amposta va aprovar el projecte i aportarà ajuda econòmica per tal de fer-ho realitat, l’únic problema és que no se sap quan.

 

Actuació ciutadana

Els passos a seguir de tot aquell que trobe un animal desorientat o tot sol depenen del lloc on estiga este animal. Si es tracta d’Amposta, poden trucar directament al telèfon d’Engrescats (620 847 048), però si és una altra població, han de trucar a la Policia Local  que és qui gestiona la informació i els deriven a una protectora o fan ells mateixos la recollida. Si la població no té Policia Local, s’ha de trucar a l’Ajuntament. “Si no és horari d’Ajuntament, ho tenen bastant cru perquè no hi ha cap servei que faça esta recollida. O t’has d’esperar a l’endemà al matí i poc més pots fer”, lamenta Espanya.

 

Tres cadells marxen direcció Holanda després de ser adoptats | Núria Caro 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 25

Últimes notícies